Lideri Kosova ignorisali preporuku Čitaku o noti Jamajke

Politika 22. feb. 202011:00 > 27. feb. 2020 22:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku prilikom informisanja rukovodstva Kosova da je Jamajka priznala nezavisno Kosovo preporučila je da se ta vest ne objavljuje dok se ne dobije pismena nota o tome, piše Koha ditore.

U prepisci u koju je Koha imala uvid piše da prvo predsednik Kosova Hašim Tači, a zatim i drugi visoki kosovski zvaničnici nisu poslušali preporuku Čitaku i odmah objavili tu vest te je zato priznanje blokirano.

„Telefonom sam informisana da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova. Tokom dva telefonska razgovora ambasadorka Odri Marks mi je potvrdila da je odluka već doneta i da će vrlo brzo poslati verbalnu notu. Za objavljivanje je dobro da sačekamo i verbalnu notu“, navodi Čitaku u mejlu upućenom najvišim zvaničnicima Kosova.

Da podsetimo, vest o priznanju Kosova od strane Jamajke je objavio na tviteru predsednik Kosova Hašim Tači, dok je njegov kabinet danas saopštio da su tu informaciju dobili službeno od ambasadorke Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku. Informacija je prosleđena i kabinetu premijera i ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit je na Tviteru negirala da je njena država priznala Kosovo.

„Do danas, Jamajka nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu“, napisala je Smit na toj društvenoj mreži.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Kosova Gljauk Konjufca najavio je preduzimanje mera protiv odgovornih za tu vest.