Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Demanti da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova, objavila je na svom Tviter nalogu ministarka spoljnih poslova ove zemlje Kamina Džonson Smit, nekoliko sati pošto je kosovski predsednik Hašim Tači objavio vest o priznanju Kosova na istoj društvenoj mreži.

Džonson Smit je retvitovala Tačijevu objavu na Tviteru, uz komentar da „Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu“.

Poput Tačija i kosovski premijer Aljbin Kurti se zahvalio „narodu i Vladi Jamajke, kao i premijeru Endru Holnesu“.

„Radujem se saradnji i iskazujem zahvalnost Kosova u svim budućim saradnjama „, napisao je Kurti, između ostalog, u poruci na Tviter nalogu.
Tači je inače na Tviteru naveo da je informaciju dobio od predstavnice Prištine u Vašingtonu Vljore Čitaku.

U svom tvitu, predsednik Kosova je istakao i da je to „rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujući rad Eliota Engela“ (kongresmen i lobista za kosovsku nezavisnost).

Na ovakav razvoj događaja i, kako se za sada čini, pogrešnu i nepotvrđenu informaciju, reagovala je poslanica vladajućeg Pokreta „Samoopredeljenje“ Fitore Pacoli, koja je navela da Čitaku treba da podnese ostavku, ako se „ispostavi da je tačno da Jamajka nije priznala Kosovo“.

„Kosovu su sada potrebni kompetentni, profesionalni i odgovorni ambasadori koji rade za dobro države. Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako su vesti o priznanju s Jamajke zaista lažne, ambasadora Čitaku treba odmah da dobije otkaz i snosi posledice“ napisala je Pacoli na svojoj Fejsbuk stranici.Ona je, inače, i sama prethodnog dana zahvalila Jamajci na navodnom priznanju kosovske nezavisnosti.