Duško Vujošević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Košarkaški trener i nosilac izborne liste koalicije „Boris Tadić – Ajmo ljudi“ za vanredne beogradske izbore Duško Vujošević bio je prethodnih dana u u centru napada srpskih tabloida nakon što je u intervjuu za hrvatski list izjavio da je "vlast u Srbiji bila najodgovornija što nije izbegnut građanski rat u bivšoj Jugoslaviji". Vujošević u izjavi za Nova.rs kaže da "nigde nije rekao da je Srbija jedini, već najveći krivac za to što rat nije izbegnut".

„Svedoci smo ponašanja lažnih patriota decenijama i u Srbiji i u drugim zemljama u regionu i toga da su oni pod patriotskim zastavama skrivali ogromnu korupciju i bogatstvo koje su stekli na pravno neobjašnjiv način, koristeći političke funkcije. Izvrtanje mojih reči je poslužilo takvim kvazipatriotama da nam i danas dele lekcije o patriotizmu. U pomenutom intervjuu za hrvatski list govorio sam pre svega o sportu, a odgovarajući na kraju intervjua na pitanje novinara koji je podsetio na davni naslov u Nedeljniku, objasnio sam da taj naslov nije tačan prenos mojih reči iza kojih i danas stojim, a koje se odnose na to da je vlast u Srbiji bila najodgovornija što nije izbegnut građanski rat, budući da je Srbija bila najmnogoljudnija država u bivšoj Jugoslaviji i da je kontrolisala JNA. Pritom, nigde nisam rekao da je Srbija jedini, već najveći krivac za to što rat nije izbegnut“, kaže Vujošević za naš portal.

On dodaje i da je i tokom devedesetih godina bio oštri protivnik tog rata i svih poteza Miloševićeve vlasti koji nisu vodili u pravcu izbegavanja rata, koji je morao biti izbegnut po svaku cenu.

”I tada, kao i danas, čvrsto stojim iza tog stava, a to što sam bio i ostao protivnik klanja i ubijanja smatram patriotskim, a ne antisrpskim stavom. I nedopustivo je da nam danas o patriotizmu drže lekcije preko svojih tabloida oni koji su i tada bili deo vlasti koja je Srbiju i ceo region uvodila u rat, koji je Srbiju doveo u goru poziciju od one u kojoj je bila pre Prvog balkanskog rata”, podvukao je Vujošević.

Čuveni trener kaže i da je „ovoj zemlji dao mnogo kroz posao kojim sam se bavio“.

„Kroz košarku i proizvodnju igrača dao sam Srbiji najbolje što sam znao i što sam mogao, a od ove zemlje nisam dobio ništa. Nadoknada za moj rad bila je takva da sam dobio minimalnu penziju. Ja od države nisam dobio stan, čak ni bubreg. Uvek sam govorio istinu i ono što sam smatrao istinom i uvek sam bio pri stavu da čovek mora prvo da počisti ispred svog praga, da bi mogao druge da kritikuje. Žalosno je što smo sada došli na istu retoriku iz tih devedesetih godina i ako povratak tih vremena treba da ostavim svom sinu, neću mu to ćutke ostavljati!”, naglasio je Vujošević.

I Socijaldemokratska stranka osudila je „napad režimskih tabloida u kojima je Duško Vujošević označen najgnusnijim etiketama, koje prevazilaze čak i vučićevsko tabloidno novinarstvo i jedino se mogu svrstati u gebelsovski manir obračuna sa političkim neistomišljenicima“.

„Režim napadom preko svojih tabloida na Duška Vujoševića nastavlja opasnu praksu izvrtanja reči i stavova sa ciljem huškanja javnosti na političke neistomišljenike etiketama o ”antisrpstvu”, što čine tokom celog leta od kada je podignuta afera pokušaja odlaska Aleksandra Vučića u Jasenovac. Neće nijedan predstavnik režima postati veći Srbin, proglašavajući druge za antisrbe, ali hoće ovakvim napadima našu državu i društvo nastaviti da survavaju u podele iz devedesetih godina i u kontekst malignog nacionalizma. Uostalom, to ni ne čudi s obzirom da su isti ljudi i tih godina bili na vlasti, koji i danas svoju političku nesposobnost prikrivaju lažnim patriotizmom, kao što su činili i tada. Podsećamo da je rezultat takvog njihovog patriotizma i tada, kao i danas, bio enormno bogaćenje oligarhije na vlasti i još veće siromašenje naših građana, uspostavljanje jaza između bogatih i siromašnih i potpuno urušavanje našeg društva“, navode iz Socijaldemokratske stranke.

***

BONUS VIDEO: Vujošević: Vlast formirala novu grupu, zadržala kontrolu nad delom tribine


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare