Radomir Lazović Foto:N1

Organizacije Solidarnost, Lokalni front, Ne davimo Beograd i Zajedno predstavile su prošle nedelje Deklaraciju o solidarnoj budućnosti Srbije u kojoj se zalažu za javno finansiranje sistema zdravstvene zaštite i sistema socijalne zaštite koji će pomoći da svi stanovnici Srbije ostvare pravo na dostojanstven život. Radomir Lazović iz pokreta ne davimo Beograd izjavio je da su u situaciji kada je inflacija dostigla 15 odsto, to ključna pitanja u srpskom društvu, dok je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta ukazao da su tu problemi još vidljiviji na lokalnom nivou.

Lazović je istakao da je Srbija država sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi, i da je smanjenje tih nejednakosti prioritet.

„Ovo su ključna pitanja kada imamo dvocifrenu inflaciju koja je 15 odsto, a imajmo u vidu da je hrana mnogo više poskupela, energenti su poskupeli, stanovi u univerzitetskim centrima…“, podsetio je Lazović i poručio da je Deklaracija o solidarnoj budućnosti neka vrsta zajednikog obećanja da će ta pitanja, za njene potpisnike, ostati prioritetna.

Podsetio je i da se pokret Ne davimo Beograd tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta zalagao za to da se povećaju izdvajanja za mlade, kao i da se odustane od subvencija za preskupe električne automobile i da se ta sredstva usmere na zamenu grejnih tela.

Naime, 40 odsto građana za grejanje koristi šporete na čvrsta goriva, i Lazović je uveren da bi državna pomoć da se ta grejna tela zamene daleko više doprinela rešavanju problema aerozagađenja.

Lazović je mišljenja i da bi država trebalo da bude garant da će svi imati jednako i dostupno zdravstvo koje je javno finansirano, a ne da imamo situaciju kao sada, gde pola pregleda mora da se obavi kod privatnika.

Kazao je i da su se zalagali i za dve jednokratne pomoći do kraja godine za prosvetne radnike i 1.000 najugroženijih studenata, umesto da se pomoć deli svima, pa i onima kojima nije neophodna.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – (Anti)socijalne karte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar