Radomir Lazović iz poslaničke grupe Zeleno-levi klub kaže za N1 da želi da ima uvid u francusko-nemački predlog i da je "nedopustivo da se pregovara o tajnim papirima koje niko od nas nije video". Opozicija je zbog toga tražila hitnu vanrednu sednicu Skupštine o Kosovu, a Lazović mislim da bi ona bila dobra, "ali bojim se poučen iskustvom sa prethodne sednice, da će to biti najviše sednica o napadima na opoziciju, ko je izdajnik, ko nije, da će se tu nuditi ko može da pređe da bude konstruktivna opozicija, a do juče je bio izdajnik".

Dodaje se da su ukazivali međunarodnim kontaktima da nije u redu da nemaju uvid u papir predloga, „to je jedna vrsta licemerja i sa njihove strane“.

„Bilo bi dobro da vidimo taj papir. Kad je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić najavio sastanke sa šefovima poslaničkih grupa na kojima bi dao uvid u taj papir, smatrali smo da je to pozitivan korak… Ne bismo išli na sastanke sa Vučićem kao ličnošću, već sa predsednikom države. To je bilo pre dva dana, a danas već više nije na stolu“, navodi Lazović, aludirajući na obraćanje naciji Vučića u ponedeljak uveče kada je rekao da će šefovima poslaničkih klubova u skupštini na sastancima izneti detalje o novom evropskom predlogu za Kosovo.

Upitan da znamo za detalj da Srbija ne treba da sprečava Kosovo da uđe u UN, on kaže da ne može to da komentariše, jer „znamo taj detalj jer nam ga je ispričao čovek koji laže u svakom svom obraćanju“.

„Voleo bih da vidim šta piše u tom papiru, šta on za nas kao državu znači, šta znači za ljude koji žive na Kosovu, da li to rešava njihove probleme, da li vodi ka nekoj stabilnosti u budućnosti“, poručio je Lazović za „N1.

O velikim pritiscima na Vučića na sastanku sa svetskom petorkom u petak, o čemu je takođe govorio u obraćanju javnosti, Lazović pita da li je bilo pritisaka na Srbiju ili na njega lično, „da li je bilo stvari koje će dovesti do pada njegove popularnosti, ja mislim da njega to više zanima“.

„Siguran sam da Srbija nema predstavnika za stolom za kojim se pregovara, već da Vučić predstavlja sebe i svoju partiju, i tako nešto je nedopustivo u demokratskoj državi“, ističe Lazović i dodaje da opozicija mora da traži da zna o čemu se radi.

Dodaje da „ako je međunarodnoj zajednici stalo do demokratije ovde, mora omogućiti transparentnost procesa pregovora, ako im nije stalo, već im je u redu da razgovaraju sa budućim kraljem Srbije, onda je to druga priča“.

„Vučić bi voleo od nas blanko podršku, da može da radi šta hoće i da na kraju sebe predstavi kao pobednika“, ocenjuje.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić najavio je da će u narednih desetak dana biti održana vanredna sednica o Kosovu, na kojoj će biti i Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Ko je kako razumeo Vučića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar