Milena Lazarević Foto: N1
Milena Lazarević Foto: N1

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević ocenila je da izveštaji Evropske komisije (EK) o kandidatima za članstvo nemaju značaj koji su imali ranije dodajući da su izjave za medije, kako zvaničnika iz regiona, tako i zvaničnika iz EU, mnogo pozitivnije nego što to trenutna situacija zaslužuje.

Govoreći na jednom onlajn panelu u organizaciji briselskog Evropskog centra za javnu politiku (EPC), Lazarević je rekla da su za „pravilnu analizu“ izveštaja potrebni veština i iskustvo da se čita između redova diplomatskih rečenica koje Komisija koristi u tim izveštajima.

Pročitajte još:

„Bojim se da oni koji izveštaj čitaju nemaju sposobnost da to učine“, rekla je ona na panelu održanom 22. oktobra. Lazarević je ukazala i na to da i EU mora biti otvorenija u kritikama koje upućuje zvaničnicima zemalja regiona.

„Nesumnjivo je da nas kritikuju iza zatvorenih vrata, ali, da bi došlo do promena, neophodno je da se to što je tamo rečeno ogleda i u zvaničnim obraćanjima, u izjavama za medije…“, rekla je Lazarević.

Takođe je Lazarević izrazila zabrnutost što se u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan ne vide „odgovarajući mehanizmi koji će osigurati da novac završi na pravom mestu, a ne u džepovima korumpiranih političara“.

Kako bi se to sprečilo, prema njenim rečima, neophodno je insistirati na transparentnosti – i od strane nacionalnih vlada, i od Evropske unije. Lazarević je kazala i da je potrebno da EU bude „smelija, posvećenija i prisutnija“ u regionu, što uključuje i veću finansijsku podršku.

„Ako smo zaista prioritet Komisije, a ne samo ‘stanica na putu svile’, potrebni su nam konkretni planovi i mehanizmi koji će pokazati da je to tako“, zaključila je programska direktorka CEP.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar