Pol Mekarti Foto: Printscreen/glasamerike.net

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta Pol Mekarti ocenio je uoči dijaloga Kosova i Srbije u Beloj kući da ekonomska saradnja olakšava put ka političkom pomirenju Kosova i Srbije. "Iako je teško razmatrati ekonomska pitanja van političkog konteksta - mislim da je pristup dijalogu sa ekonomskog stanovišta veoma značajan", rekao je Mekarti za Glas Amerike (VOA).

On podvlači i da je jasno da to nije jedino pitanje koje treba rešiti.

“Ekonomska saradnja možda može da olakša put, naravno ne toliko brzo, ka političkom pomirenju… U vezi sa temama koje bi mogle biti na dnevnom redu – o tome nemam nikakvih informacija. Ali, mogu da zamislim da se među njima nađu i pitanja političke prirode“, navodi stručnjak za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

Mekarti je rekao da je krajnja pozicija kosovske strane zahtev Beogradu da prizna nezavisnost Kosova.

„To deluje kao maksimalistički zahtev prištinske strane. Nema nikakvih odstupanja u tom smislu – to je ono što se traži i sve je povezano sa tim zahtevom. S druge strane, postoji niz pitanja koja srpska strana želi da budu rešena“, rekao je Mekarti, dodajući da je u interesu Beograda da sarađuje sa aktuelnom kosovskom vladom.

Pročitajte još:

Povodom ishoda susreta u Vašingtonu, Mekarti smatra da ne bi trebalo biti previše optimističan.

„Reč je o prvom koraku, dočekanom sa dobrodošlicom, u dugom procesu dijaloga dve strane… Očekujem da će ga propratiti uzdržani komentari učesnika“, rekao je.

Kako je naveo, važno je što je Vašington, u koordinaciji sa Evropskom unijom (EU), uključen u proces koji bi u političkom smislu trebalo da predvodi EU.

„Problem na strani EU mislim da je u tome što ponekad ne nastupa jedinstveno…. Angažovanje Vašingtona značajno je iz više razloga. Svesni ste da su etnički Albanci izrazito proamerički orijentisani – tako da mislim da to prilično može pomoći čitavom procesu i povezivanju dveju strana. Što ne znači da Vašington ne bi trebalo da obrati pažnju na to šta su potrebe Beograda“, smatra Mekarti.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna američka administracija uzima u obzir i stavove Beograda u razgovorima.

Mekarti je ocenio i da je dijalog Srbije i Kosova izuzetno važan.

„Na to ukazuje i višegodišnja usredređenost SAD i EU na razgovore dve strane. Deluje da su SAD više fokusirane na dijalog nego ranije. I to je stvorilo zanimljivu dinamiku između SAD i EU“, rekao je Mekarti za VOA.

Na pitanje da li možete da nazre kada bi Kosovo i Srbija mogli da postignu sporazum, Mekarti je rekao da sporazum ne bi trebalo očekivati ove godine, ali da su mogući pojedinačni sporazumi o nekim od značajnih pitanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar