Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti vraća se u premijersku fotelju, a samim tim i u dijalog Beograda i Prištine. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da će Kurti bez obzira na agresivnu predizbornu kamanju i tvrd stav prema Beogradu, ipak, morati da bude spreman na ustupke - pre svega na dogovor sa poslanicima Srpske liste uz čiju pomoć će morati da formira Vladu, a zatim i na labavljenje vrlo zategnutog odnosa sa srpskim državnim vrhom.

Kurti je ostvario prognoze koje su uoči izbora na Kosovu govorile da nema ozbiljnijih smetnji da osvoji ubedljivu većinu i ponovo se domogne premijerske funkcije. Sa gotovo 48 odsto glasova i oko 55 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu, Kurti se vratio na velika vrata, što je otvorilo i neka prateća pitanja.

Da li će formiranje Kurtijeve Vlade zavisiti od Srpske liste? Da li će morati da omekša stav da nema razgovora sa Beogradom, već isključivo sa Srbima koji žive na Kosovu?

Ako je verovati predviđanjima upućenih, odgovor na oba pitanja je – da.

Ništa bez Srpske liste 

Nekadašnji direktor kancelarije Vlade Srbije za informisanje i novinar sa Kosova Milivoje Mihajlović u razgovoru za portal Nova.rs kaže da će Kurti uprkos porukama iz predizborne kampanje, verovatno praviti dogovor sa Srpskom listom.

Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

„Kurti je sada ostvario ubedljivo najveću pobedu na kosovskim izborima. Već sada ima oko 55 poslanika, a tek treba da se prebroje glasovi iz dijaspore, za koju ankete kažu da je uglavnom za njega. Treba računati i na podelu glasova onih koji su ostali ispod cenzusa, od čega će oko 80 odsto pripasti njemu. Ipak, za formiranje Vlade potrebni su mu i glasovi manjina, što podrazumeva i Srpsku listu. Problem je u tome što je u predizbornoj kampanji demonstrirao ozbiljnu distancu prema Srpskoj listi. To sada Kurtiju može malo da zakomplikuje život, ali i da da veću moć Srpskoj listi. On i sam zna da će morati da pravi dogovor, a i pod pritiskom je međunarodne zajednice“, kaže Mihajlović.

Sličnog je mišljenja i politički analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu.

Foto: Printscreen/N1

„Kurtiju je propao pokušaj da ojača neke druge srpske političke stranke na Kosovu, da uđu u parlament i tako zaobiđe Srpsku listu posle izbora. Više puta je rekao da njega zanima razgovor i dogovor sa autentičnim Srbima na Kosovu, a ne sa Srpskom listom, koja se ovde doživljava kao ambasada Srbije i čiji članovi ne smeju ni intervju da daju bez dozvole Beograda. S obzirom na to da mu je plan propao, a da kosovski Ustav jasno kaže da predstavnici Srba moraju u Vladu, Kurti i Srpska lista će hteli – ne hteli morati da sarađuju i naparave dogovor“, kaže Spahiu za Nova.rs.

Spreman na cenkanje, ali i dosledan 

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine očekivanja su da se i tu povuku kočnice.

Za one koji ne znaju mnogo o starom- novom premijeru Kosova, važno je napomenuti da je reč o čoveku čija se stranka, kao i on sam, zalaže za ideju o ujedinjenju svih Albanaca u jednu državu. Tu ideju Kurti je ponovio i uoči izbora u intervjuu za Oksford politikal rivju, kada je govorio i o dijalogu sa Srbijom.

„Nisam spreman da se uključim u projekat kojim bi mi trebalo da kompenzujemo Srbiji za gubitak Kosova kao države koja je proglasila nezavisnost pre skoro 13 godina“, rekao je Kurti. Prema njegovim rečima, suze na licu predsednika Srbije nisu suze običnih Srba, već suze Srbije kao države, koja je izgubila Kosovo za vreme Miloševićevog režima.

Ne treba zaboraviti ni da je prošlog puta u premijerskoj fotelji ostao svega par meseci, jer je Vlada pala, a razlog  zome su čuvene takse na robu iz Srbije.

„To je bio ključni kamen o koji se Kurti spotakao i mislim da je sada naučio lekcije, te da će morati malo da olabavi te svoje čvrste stavove . Dok ste u opoziciji možete svašta da pričate, kad dođete na vlast morate biti spremni na kompromis i mislim da će Kurti sada biti više spreman na razgovor i saradnju. Ipak, ne očekujem neke ozbiljne pomake u dijalogu ove godine. Imali smo kosovske izbore, čeka ih izbor predsednika, Srbiju čekaju izbori, tako da će dijalog tek kasnije doći na red. Ove godine možda samo stabilizovanje situacije, otklanjanje nekih grešaka, sprovođenje onoga što je ranije dogovoreno… „, kaže Mihajlović.

Spahiu, pak, smatra da će Kurti u dijalogu biti efikasniji nego njegovi prethodnici.

„Sa Kurtijem će dijalog ići teže, ali će biti efikasniji. On je veći cenkaroš od svojih prethodnika, ali kad se nešto dogori on će taj dogovor i da ispuni“, zaključuje Spahiu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar