Miroslav Lajčak Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijani izaslanik EU Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i SAD posetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU što, kako je naglasio, znači punu primenu svih postignutih sporazuma.

Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima.

„Zajedno sa glavnim spoljnopolitičkim savetnicima Francuske, Nemačke i ITalije i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na Kosovo i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg predloga. To takođe znači punu primenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore“, poručio je Lajčak na Tviteru.

U Beograd i Prištinu danas su zajedno sa Lajčakom doputovali specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, Lajčak je rekao da sastanak sa njim nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Lajčak je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je nemačko francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova i evropske integracije regiona.

On je ocenio da je Vučić pokazao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju.

***

BONUS VIDEO – Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar