Miroslav Lajčak Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji za 30 dana.

„Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borela za odlaganje mera za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku“, piše u objavi Lajčaka na Tviteru.

On je zahvalio ambasadoru SAD u Prištini Džefriju Hovenijeu na „snažnoj podršci“, prenosi N1. 

Vlada u Prištini odložila je primenu recipročnih mera prema Srbiji na mesec dana. Odluka je doneta nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Bonus video: Najavljena Oluja i život na Kosovu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar