Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za Politiko da je nivo nepoverenja između dve strane veći nego ikada ranije, da su tenzije i dalje visoke, kao i da je važno da lideri Kosova i Srbije počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa.

„Ono što je sada zaista važno jeste da ne dozvolimo da situacija ponovo dođe u novu krizu i važno je da lideri Kosova i Srbije počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa“, dodao je Lajčak.

Lajčak napominje da krajnji rok u martu ima za cilj da naznači ozbiljnost postizanja sporazuma.

„Oba lidera su spremna da se sastanu – problem je ishod. Poslednja dva sastanka su bila u redu u smislu atmosfere, ali vizije dvojice lidera se nisu preklapale. Od ovih sastanaka uvek postoje velika očekivanja“, rekao je Lajčak.

Lajčak je naglasio da ponavljajući ciklus rasplamsavanja praćen privremenim rešenjima tera pregovarače da se uključe u „gašenje požara, jer ne možete da se fokusirate na normalizaciju kada je kriza“, prenosi Kosovo Onlajn.

„Nadam se da se za nedelju dana nećemo suočiti sa još jednom krizom – ili možemo zaboraviti na normalizaciju“, rekao je on.

Lajčak insistira na tome da je trenutni tajming idealan za pronalaženje rešenja i da bi, ako se propusti trenutak, spor mogao da se razvuče decenijama.

„Trenutno imamo vrlo povoljnu postavku, imamo pažnju najvišeg rukovodstva u SAD-u i Evropskoj uniji, i imamo primer EU-SAD saradnje, tako da je ovo prava prilika, negde do decembra 2023. ili početkom 2024. godine. Ako se stvari ne urade do tada, moraćemo da počnemo ispočetka. Ako se vratimo na krizu i sukobe, onda možemo da zaboravimo na rokove“, ukazao je Lajčak.

***

BONUS VIDEO – Na severu Kosova uklanjaju se barikade, ali prištinski specijalci i dalje su prisutni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare