Foto: Shutterstock

Kosovski analitičari za proces dijaloga Kosova i Srbije zatražili su od Vlade Kosova da pronađe "kreativno rešenje" za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), u skladu sa Ustavom Kosova.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) za prištinsku agenciju Kosova press kazala je da bi Kosovo trebalo da bude spremno za formiranje ZSO.

„Ostaje da se vidi kako dalje. ZSO mora biti zasnovana na presudi Ustavnog suda. Međutim Srbija je ta koja ne želi ZSO na osnovu presude Ustavnog suda. Ovo će biti insistiranje Kosova da je zemlja spremna za formiranje ZSO prema Ustavu, ali Srbija nije spremna da to prihvati. Lopta, ili pritisak, trebalo bi da bude na Srbiji, a ne na Kosovu“, ocenila je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša naveo je da veruje da u slučaju osnivanja ZSO, Kosovo i Srbija mogu da nađu sredinu, a kako je ocenio, teret pronalaženja te sredine trenutno pripada Kosovu, nakon što je preuzelo međunarodnu obavezu formiranja ZSO.

„Kosovo bi trebalo da predloži model ZSO između zajednice sa punim ovlašćenjima, kako je predviđeno u Briselu, i nevladine organizacije. Dakle, između nevladine organizacije i zajednice sa izvršnim ovlašćenjima postoji sredina koju institucije Kosova moraju predložiti u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, ocenio je on.

Dodao je da ZSO treba formirati u skladu sa Briselskim sporazumom i odlukom Ustavnog suda Kosova.

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasoli izjavio je da prištinska strana mora biti kreativna i da pokuša da nađe rešenja kako dijalog ne bi prestao, međutim, kako je dodao, ni u jednom trenutku ne treba povrediti suverenitet ili stabilnost Kosova.

„Nije u interesu ni nas ni međunarodnih prijatelja da se Kosovo učini nefunkcionalnim. S druge strane mi, kao Kosovo, moramo da stvorimo unutrašnji mehanizam za nešto šire konsultacije političkih partija kako bismo videli da li postoji još jedna alternativa koju možemo predložiti. Na ovaj način treba otključati dijalog i izvući ga iz ove situacije kakva jeste“, dodao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ranije je izjavio da ne može postojati jednonacionalna zajednica na Kosovu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar