Miroslav Lajčak Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posrednik EU Miroslav Lajčak posetiće 9. septembra Prištinu i potom Beograd zajedno sa specijalnim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca "s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija-Kosovo", rekao je agenciji Beta portparol u Evropskoj komisiji, Peter Stano.

Stano, predstavnik za medije šefa Evropske službe za medjunarodne odnose i bezbednost (EEAS), Žozepa Borela, naglasio je da EU „pozdravlja snažnu podršku Makrona i šolca dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU, kao i naporima visokog predstavnika EU (Borela) i specijalnog izaslanika Lajčaka u tom cilju“.

Lajčak i specijalni savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Makron i Šolc su uputili zajedničko pismo Vučiću i Kurtiju „u trenutku“ – kako su predočili, „od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

„Uvereni smo“ – stoji u pismu – „da, u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi… puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“.

Francuski predsednik i nemački kancelar su pozvali Vučića i Kurtija da „pokažu spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, istakavši da su zadužili i svoje savetnike Bona i Pletnera da „u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Premijerka Ana Brnabić je izjavio da Srbija „nikada nije bežala od teških odluka, donosili smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana“, ali je stavila do znanja da dok se ne sprovede sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu, „nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji“.

Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu su Beti preneli da EU apsolutno zahteva da se neizostavno sprovedu svi postignuti sporazumi u dijalogu, uključujući ustanovljenje Zajednice sprskih opština.

BONUS VIDEO Ana Brnabić stigla na Kosovo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar