Emanuel Makron i Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nakon Aleksandra Vučića, pismom predsednika Francuske, Emanuela Makrona i nemačkog kancelara, Olafa Šolca, gotovo identične sadržine, pohvalio se i Aljbin Kurti. Lideri dveju zemalja EU preneli su iste poruke. Kurtiju su saopštili da su zadužili po jednog savetnika koji bi pružao podršku Miroslavu Lajčaku, ali i predložili da njih trojica zajedno posete Beograd i Prištinu.

U pismu se navodi da ga Kurtiju šalju u „ključnom trenutku i za bezbednost na evropskom kontinentu i za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

„Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu moramo da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postane realnost i da se reše dugogodišnji bilateralni i regionalni sporovi“, naznačili su.

Takođe navode da je za Zapadni Balkan puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine od presudnog značaja, te kao prethodno Vučića, i Kurtija su pozvali da bude spreman na „teške odluke“.

„Obraćamo vam se kao lideru vaše zemlje kako bismo apelovali na vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donesete teške odluke koje vode ka napretku u dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU“, stoji u pismu.

Naznačili su i da su nedavne tenzije pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci napred, kako na praktičnom, tako i na političkom planu.

„Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, gospodina Jensa Plotnera i gospodina Emanuela Bonea, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno predlažu da savetnici zajedno sa izaslanikom EU za dijalog, odu u zajedničku posetu Beogradu i Prištini, a kako bi istražili opcije za brzo napredovanje procesa.

„Veoma se nadamo da će ova inicijativa naići na vaše interesovanje i podršku“, zaključuju  Šolc i Makron, piše Kossev.

***

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar