MIroslav Lajčak / Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Deseti Beogradski bezbednosni forum na temu "Nema mira bez poverenja" biće održan onlajn tokom oktobra, a među glavnim učesnicima biće američki i evropski zvaničnici Metju Palmer, Miroslav Lajčak i Oliver Varhelji.

Učesnici foruma pokrenuće diskusiju o važnim pitanjima koja su se, kako navode organizatori, nametnula u vreme obeleženo pandemijom – nedostatak poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima, koji se ispoljio kroz krizu multilateralizma, poverenje u tehnologiju i njen uticaj na globalni razvoj, stanje demokratije, koja se među prvima našla na udaru tokom pandemije.

Tokom šest dana razgovaraće se o dijalogu Beograda i Prištine (22. oktobar), budućnosti EU i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (27. oktobra), izborima u SAD (22. oktobra), odnosu između tehnologije i privatnosti (27. oktobra), anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana (20.oktobra), depopulaciji (21. oktobra), krizi demokratije i solidarnosti (14. oktobra).

Pitanja poput populizma, ekstremno desničarskog nacionalizma i organizovanog kriminala sve više opterećuju globalno društvo i o njima će se takođe govoriti forumu.

Forum će i ove godine obuhvatati i akademski događaj koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje, regiona i sveta, na temu „Zarobljavanje države i bezbednost“ (20. oktobar).

Pored Lajčaka – specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Palmera – specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i komesara za proširenje, među učesnicima su i ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, diplomata iz Nemačke zadužena za Zapadni Balkan Suzan Šic, vodeće ime u političkoj teoriji Ivan Krastev, stručnjak za pomoć izgradnji demokratskih kapaciteta Tomas Karoters generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu.

Od prvog izdanja BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi.

Za deset godina, u okviru foruma organizovano je 230 diskusija, koje su okupile više od 4.000 učesnika i 900 panelista, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta. Rezultat je inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar