Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Beču susreo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da su tom prilikom detaljno razgovarali o napretku u dijalogu.

„Danas sam u Beču imao duboku diskusiju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o trenutnoj situaciji i putu napred u dijalogu koji vodi EU“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Kosovski premijer boravi u dvodnevnoj poseti Beču tokom koje će se susresti sa austrijskim kancelarom Aleksandrom Šalenbergom.

Na sastanku sa austrijskim kancelarom će, kako je navela vlada iz Prištine, razgovarati o uzajamnim odnosima i načinima povećanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, prenosi KoSSev.

Najavljeno je i to da će kosovski premijer, danas govoriti na Institutu Karl Rener, na temu „Kosovo: Tračak nade za demokratiju u Jugoistočnoj Evropi“.

Inače, Lajčak sutra putuje i za Beograd, gde će se, u Palati „Srbija“ sastati sa glavnim srpskim pregovaračem za dijalog sa Prištinom, Petrom Petkovićem, kao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Sastanak sledi samo nedelju dana nakon Lajčakovih odvojenih razgovora sa glavnim pregovaračima u Briselu, i neuspelog dvodnevnog pokušaja da tada zakaže trilateralu. Istovremeno teče i rok do kraja novembra, do kada je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, upozorio da će Srbi izaći iz svih kosovskih institucija, ukoliko do tada ne započnu razgovori o ZSO, a ista se ne formira do kraja decembra, piše KoSSev.

BONUS VIDEO: Kako se zaglavio kosovski dijalog?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar