Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, posetiće početkom sledeće nedelje Prištinu i Beograd, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, biće u poseti u ponedeljak i utorak.

Izvori navode da će njihova poseta imati dva cilja, od kojih je prvi pronalaženje rešenja za izlazak iz trenutne situacije koja preti da ugrozi sve što EU smatra uspešnim u dijalogu. To znači da će fokus pre svega biti na smanjenju tenzija i na aktivnostima zasnovanim na onome što je juče predloženo u Moldaviji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da za Kosovo i Srbiju ima „tri jasna zahteva“ – izbori na severu Kosova, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu ipočetak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU.

Lideri Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, juče su u Moldaviji, na marginama samita Evropske političke zajednice, takođe tražili od predsednika Kosova i Srbije, Aleksandra Vučića i Vjose Osmani, održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, uz učešće Srba.

Drugi cilj Lajčaka i Eskobara će biti nastavak rada na redosledu koraka za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, postignutog u Briselu 27. februara, i njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su se lideri dve strane dogovorili u Ohridu 18. marta.

Evropska unija je postizanje tog Sporazuma ocenila kao „prelazak iz faze upravljanja krizom u fazu normalizacije“, ali je EU sada ponovo usmerena ka upravljanju krizama, zbog eskalacije situacije na severu Kosova poslednjih dana.

Za eskalaciju na severu Kosova Zapad je u većoj meri okrivio vlasti u Prištini, zbog insistiranja da u zgrade lokalnih samouprava na severu Kosova uđu novoizabrani gradonačelnici Albanci, čemu su se usprotivili lokalni Srbi koji su masovno bojkotovali izbore 23. aprila.

Diplomate u EU navode da se mora obezbediti da nedavne tenzije na severu Kosova ne ugroze postignuti Sporazum, i pozivaju na hitno i bezuslovno smanjenje tenzija i na povratak strana dijalogu i procesu normalizacije.

***

BONUS VIDEO: Boris Tadić: Vučić na CNN-u nije rekao da neće priznati Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar