Garbijel Eskobar i Miroslav Lajčak Foto:Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni predstavnici Evropske unije i Amerike za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, rekli su za današnji beogradski Kurir da je budućnost Srbije i Kosova u Evropskoj uniji i da je dijalog mehanizam da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma.

Lajčak je istakao da put ka EU obe strane vodi preko dijaloga, a da je „sveobuhvatan sporazum o normalizaciji jer ‘status kvo’ nije održiv“.

„Veoma je važno da prevaziđemo trenutnu fazu u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici“, rekao je Lajčak.

On je istakao da bez normalizacije neće biti pristupanja EU, da je dogovor potreban što pre, a da je na dvema stranama da dogovore šta je za njih kompromis.

Eskobar je naveo za Kurir da veruje da će se dijalog završiti normalizacijom odnosa.

„Mislim da moramo da se udaljimo od narativa da je Kosovo Srbija i da idemo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa. I tako, imate zajedničku budućnost koja se ubrzano udaljava od problema devedesetih i ide brzo ka prilikama 21. veka“, rekao je Eskobar.

On veruje da je Zapadni Balkan sposoban da bude pokretač ekonomskog razvoja i da se na to treba fokusirati.

BONUS VIDEO Drugi dan posebne sednice o Kosovu – red izdaje, kriminala, patriotizma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)