Gabrijel Eskobar N1
Gabrijel Eskobar Foto: N1

"Pregovori Beograda i Prištine su trenutno u vrlo osetljivoj fazi. Ne želim da nikoga da krivim, u Briselu je sve počelo i daleko smo dogurali od toga. Dakle, rešenje koje je primenljivo i nije komplikovano, i neće otežati život ljudima koji žive na Kosovu, biće dobro. Optimističan sam da će biti tako", kaže specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za N1.

„Došao sam s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja zbog mera koje je implementirala Vlada Kosova. Tokom posete Prištini, Mitrovici i Beogradu dobio sam utisak da sve strane pokušavaju da reše problem i to je poruka koju nosim u SAD“, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Na pitanje da li je izneo neki predlog za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih tablica, Eskobar odgovara:

„Sjedinjene država nisu deo procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Proces provodi EU, a mi taj proces podržavamo“, kaže on.

Eskobar je naveo i da nije bio deo pregovora u Briselu, već da je tu bio samo kao podrška.

„Moja uloga je bila da podržim obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne i da pokažem da SAD podržavaju ovaj proces. Tu sam bio i da pokažem da su SAD uključene u ovaj proces i da će tražiti implementaciju rešenja koje iz njega proizađe“, kaže Eskobar.

Eskobar kaže da su SAD značajan partner Kosova i da imaju veoma otvoren dijalog.

„Ohrabrivali smo Kosovo da budu fleksibilniji i otvoreniji. Oni imaju svoje brige, pa smo i to uzeli u obzir. I dalje ćemo se oslanjati na odnos sa Kosovom, ali i na dobru volju i popravljanje odnosa između SAD i Srbije. I zato jasno želim da naglasim da imam optimizma od današnjeg dana“, kaže Eskobar.

On je naveo i da su lične karte i registarske tablice sitan problem u okviru sveobuhvatne pregovaračke platforme.

„Verovatno će tu biti neophodno angažovanje Amerike, ne u pregovorima, već nakon dijaloga kako bismo postigli konačan mir između Srbije i Kosova“, naveo je Eskobar.

Znamo kakav je stav SAD kad je u pitanju status Kosova, ali zašto bi Srbiji bilo u interesu da prizna Kosovo, ako se to od nje očekuje? Na to pitanje Eskobar kaže da treba da se zaboravi da je Kosovo Srbija, dodajući da će Kosovo i Srbija, kako smatra, u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose.

„Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vek. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika“, naveo je Eskobar.

***

BONUS VIDEO: Šta je i kome poručio Eskobar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)