Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ambasadori zemalja Kvinte koji su boravili u Dečanima i manastiru Visoki Dečani pozvali su danas sve stranke da se striktno pridržavaju kosovskih zakona, posebno Zakona o specijalnim zaštićenim zonama iz 2008. godine. Zajedničko saopštenje šefova misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD usledilo je nakon što su zajedno sa predstavnicima EU, Kfora i OEBS-a posetili opštinu Dečani. Od kosovskih vlasti traže da sprovedu odluku Ustavnog suda kojom je potvrđeno da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.

„Pozivamo stranke da se striktno pridržavaju kosovskih zakona, posebno Zakona o specijalnim zaštićenim zonama iz 2008. godine i da se preostali problemimi reše u okviru Saveta za praćenje i sprovođenja (IMC), pre nego što se preduzme bilo kakva akcija“ navodu se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte.

Ambasadori zemalja Kvinte su se odvojeno sastali sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

Oni su takođe zatražili od kosovskih vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. o slučaju spora u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

Vlasti u opštini Dečani uprkos pozivima SAD i međunarodne zajednice već više od četiri godine odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđeno da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.

„Konačno, tražimo od Vlade Kosova da ubrzano reši pitanje radova na putu u skladu sa gore navedenim“, poručili su ambasadori Kvinte u saopštenju koje prenosi Ambasada SAD na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar