Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Atmosfera u Narodnoj stranci je sve samo ne mirna, a to potvrđuje i najava potpredsednika Miroslava Aleksića da će se kandidovati za mesto predsednika, ukoliko odbori to od njega budu zahtevali. Smirivanju tenzija ne doprinosi ni priča da su na vratima Direkcije Narodne stranke u Njegoševoj 76 zamenjene brave, te da je nestao pečat.

Do trzavica u stranci Vuka Jeremića došlo je kad je veliki broj odbora tražio vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj bi se glasalo o novom predsedniku. Stav ovih odbora je, kako je “Nova” već pisala, da bi aktuelni potpredsednik Miroslav Aleksić trebalo da dođe na mesto Vuka Jeremića.

Jeremić je na ovaj zahtev reagovao tako što je Skupštinu zakazao za 22. oktobar.

“Poslednjih nedelja u stranci je bilo različitih glasova koji su, verovatno, došli i do vas. Ovi glasovi su izazvali nedoumice, nemir i podele u našim redovima u trenucima kad nam je to najmanje potrebno. Redovna skupština u oktobru je zato prilika da se okupimo kao porodica, otvoreno razgovaramo o svemu i pronađemo zajednička rešenja za izazove koji su pred nama”, poručio je, između ostalog, Jeremić u pismu svom članstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Zatim je u intervjuu za Nova.rs potpredsednik ove stranke Borislav Novaković rekao da bi podržao kandidaturu Aleksića.

Nekako u isto vreme, do javnosti je došla priča da su na vratima Direkcije Narodne stranke u Njegoševoj ulici zamenjene brave, te da je predsednik stranke Vuk Jeremić uzeo pečat.

“Ne znam zašto bi pečat bio važan”

Ove informacije praktično je potvrdila poslanica Marina Lipovac Tanasković, gostujući na televiziji N1. Komentarišući ove navode Lipovac Tanasković je rekla sledeće:

Foto:A.K./ATAImages

“Pa mislim da se to nije dogodilo juče, u smislu da su bile neke promene… Ali to su stvarno neke podmetačine. Da li je to istina, gde je promenjen ključ, na kojim vratima… Ne znam zašto bi pečat bio važan. Danas u Srbiji imamo zakon da nije potrebno da u svakom dokumentu postoji pečat. Na osnovu toga možete da zaključite koliko je to važno. Da, postoje neki problemi u stranci, postoje, to nije tajna. Iz tog razloga smo pomerili da Izborna skupština bude dva meseca ranije da bi ukoliko imamo problema, a evidentno je da imamo problema, da ih rešimo unutra porodice na toj sednici”.

Slučajno ili ne, neposredno nakon ovoga Miroslav Aleksić u emisiji “Utisak nedelje” zvanično kaže da će se kandidovati za mesto predsednika.

“Videćemo, imamo redovnu skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili“, rekao je Aleksić.

Sve rešiti na stranačkim organima

Generalni sekretar Narodne stranke, poslanik Stefan Jovanović nije želeo da komentariše situaciju sa zamenom brava, te da ovu informaciju potvrdi ili demantuje, ali je u izjavi za Nova.rs rekao da sve probleme stranke treba rešavati u okviru stranačkih institucija, a ne u medijima.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Svaki član stranke će biti u mogućnosti da se kandiduje na stranačkim izborima. I sebe i svoju politiku”, poručio je kratko Jovanović.

Istog je mišljenja i potpredsednica stranke Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić Foto:FoNet/Milica Vučković

“O tome niko nije pričao pre tri ili četiri meseca, već se sad u junu odjednom pojavljuje ta informacija. Meni se čini kao po nečijem nalogu. Mislim da je nefer da se ističe nečija kandidatura za predsednika stranke po medijima, bez da je ona potvđena na stranačkim organima i strukturama. A to se dosad nije desilo. Sad imamo medijsku hajku i javno lobiranje preko medija, a da se cela priča još nije spustila na nivo stranke”, navodi ona za Nova.rs.

Kaže i da nije upoznata sa zamenom brava na vratima Direkcije.

“Ali mogu da govorim u svoje ime i da kažem da ja u stranku uvek dolazim kad je neko tamo. I kad sam bila predsednica DSS nisam imala ključeve stranačkih prostorija. Mišljenja sam da funkcioneri treba da dolaze kad je neko tu, to nije privatna svojina”.

BONUS VIDEO: