Foto: rks-gov.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. Dvojica zvaničnika razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, dok mu je Kurti zatražio podršku za nova članstva Kosova u međunarodnim organizacijama ali i o podršku da bi „elaborirao važnost ogledavanja Srbije o nanetoj šteti, uništavanju i ratu, zločinima izvršenim na Kosovu“.

Kurti i Pahor se nakon sastanaka nisu obratili medijima, već je samo prosleđeno saopštenje o razgovorima.

Na sastanku su Kurti i Pahor istakli obostrano opredeljenje za produbljivanje saradnje Kosova i Slovenije i jačanje partnerstva, navodi se u saopštenju.

Kurti se zahvalio Pahoru na, kako je rekao, kontinuiranoj podršci Slovenije – „prijateljske zemlje i strateškog partnera Kosova“, prenosi KoSSev.

„Slovenija je naš dragoceni partner jer delimo isti interes za mir i stabilnost u regionu i šire“, poručio je kosovski premijer.

Zahvalio se Sloveniji na doprinosu u misiji KFOR-a, te kazao da se raduje unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane i bezbednosti.

Kurti je Pahoru ujedno kazao da je Kosovo posvećeno učlanjenju u EU i NATO-u, te da njegova vlada radi na tome.

Kao i prethodno kosovska predsednica, Kurti je takođe od predsednika Slovenije zatražio podršku za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

Kurti mu se ujedno pohvalio da, iako je Kosovo krenulo kasno sa vakcinacijom, ono nije htelo da uzme vakcine iz Kine i Rusije, već je uzelo one koje su sertifikovale FDA i EMA.

Kurti mu se ujedno pohvalio privrednim rastom Kosova, aktivnostima u vezi sa krizom u Avganistanu, kao i borbom protiv kriminala i korupcije.

„Policija je tokom ove godine izvela oko 500 akcija i oko 900 racija i uništila 41 kriminalnu grupu. Nećemo dozvoliti da bilo koji pojedinac ili grupa budu jači od vladavine prava“, kazao je Kurti.

U saopštenju kosovske vlade je samo jedan pasus posvećen onome što je Pahor rekao na sastanku.

Kažu da je predsednik Slovenije čestitao Kurtiju na „novom pristupu upravljanja“, ali i da je bio zainteresovan da sazna više o napretku pregovora sa Beogradom.

„Rekao je da je Slovenija zainteresovana da vidi napredak. Uprkos poteškoćama, razgovori se moraju nastaviti“, preneli su iz kosovske vlade navode Boruta Pahora.

Sa druge strane, Kurti tvrdi da je uloga Slovenije u ovom procesu veoma važna i zatražio je podršku da bi „elaborirao važnost ogledavanja Srbije o nanetoj šteti, uništavanju i ratu, zločinima izvršenim na Kosovu“.

Kurti precizira da je upravo to preduslov za ozbiljne razgovore i normalizaciju odnosa, ukazavši još jednom da je prioritet da se dijalog u Briselu završi uzajamnim priznanjem.

Pahor se danas ranije sastao i sa kosovskom predsednicom.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Povodom razgovora u Prištini oglasilo se i predsedništvo Slovenije.

Poručili su da je Pahor tokom razgovora sa Vjosom Osmani ukazao na značaj dijaloga, te kazao da je neophodan napredak i da će do njega doći ukoliko postoji volja strana.

Iz predsedništva Slovenije su potvrdili da je Pahor sa Kurtijem takođe razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, ali i situaciji u regionu.

„Predsednik Pahor je ponovio da su trajna stabilizacija, razvoj i napredak, kao i uključivanje Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske integracije, i dalje strateški interes Slovenije“, naveli su.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar