Albin Kurti Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aljbin Kurti je danas zatražio da se umesto "Zapadni Balkan" koristi termin "Zapadni Balkan 6", jer je na Balkanu, kaže, "šest država". Zatražio je da se u deklaraciju unese sintagma "suočavanje sa prošlošću" kao preduslov za pomirenje, ali da evropski i regionalni lideri osude let srpskih migova 29 "duž granice sa Kosovom" i Harčenkov dolazak na Jarinje.

U Sloveniji je danas održan samit lidera EU i Zapadnog Balkana. Suštinski nema novina u onome čemu ovaj deo Balkana teži, makar deklarativno – pridruživanju EU. Ipak lideri EU i Zapadnog Balkana usvojili su danas zajedničku deklaraciju sa 29 tačaka.

Bez datuma da će biti proširenja EU, Zapadni Balkan dobio je načelnu podršku, uslovljenu napretkom u vladavini prava, podršku da se unapredi regionalna saradnja, isticanje evropskih ulaganja u region preko investicionog plana od 30 milijardi evra, a takođe i da Beograd i Priština zaključe sporazum o normalizaciji odnosa. Pozdravljajući deklaraciju kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je ipak „nekoliko rezervi“, prenosi KoSSev.

„Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći Zapadni Balkan šest, jer postoji šest zemalja. Smatramo da treba spomenuti ‘suočavanje sa prošlošću’ jer je to neophodan deo svakog napora za pomirenje. Takođe verujem da ovaj samit mora da osudi angažovanje srpske vojske na granici Kosova: borbeni avioni MiG-29 leteli su duž granice, a ambasador Rusije u Beogradu došao je na granični prelaz da pregleda tamošnje srpske snage. Ja sam 15. juna, tokom našeg sastanka u Briselu, predložio predsedniku Srbije da potpišemo Deklaraciju o nenapadanju, ali je on to odbio“, rekao je Kurti.

Prošlo je više od tri godine otkako je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo, takođe je na samitu podsetio danas Kurti.

„Pozivam skeptične lidere u EU da priznaju napredak na Kosovu i ukinu vizni režim za naše građane“, naglasio je i danas.

Hvalio se rezultatima svoje vlade, kako ih on vidi – od uspeha u borbi sa epidemijom koronavirusa, preko ekonomskog oporavka i otvaranju novih radnih mesta.

Na marginama sastanka Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se danas uz prisustvo odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Srpski predsednik je novinarima potvrdio da su razgovorali o priznanju diploma i zanimanja, Kurti je potom saopštio – o priznanju diploma, slobodi kretanja i Berlinskom procesu.

Bonus video – Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar