Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da je samit EU-Zapadni Balkan veoma važan događaj na kome se kristalizovala situacija u regionu, ali i istakao da pre proširenja neka otvorena pitanja kao što su odnosi Beograda i Prištine i Severne Makedonije i Bugarske moraju da se reše.

On je na konferenciji za novinare sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom ocenio da je ovo događaj koji može da se uporedi sa solunskim samitom iz 2003. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To je bilo vreme kada su se u vazduhu osetile tragične posledice prošlog veka. Tada se računalo da će se proširenje dogoditi i ranije. Ali nakon te odluke usledilo je niz kriza, čak i u EU, što je dovelo do odlaganja“, rekao je Janša i dodao da u deklaraciji usvojenoj danas ima dosta pozitivnih poruka, od zajedničkih ulaganja do rominga.

Prema njegovim rečima, nije tajna da je Slovenija težila „labavom vremenskom okviru“ za buduće korake proširenja, da ta tačka nije uvrštena u deklaraciju, ali da postoji velika spremnost država članica da se u narednoj deceniji postigne što veća evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

„Važno je da deklaracija uključuje koncept proširenja, koji je važan za zemlje Zapadnog Balkana. Naša je procena da se pojedinačni koraci u vezi sa proširenjem mogu završiti u narednoj deceniji. I u slučaju Slovenije postojao je pojedinačni raspored, što je dalo veći podsticaj reformskim procesima“, zaključio je Janša.

BONUS VIDEO Slovenija – najčistija zemlja sveta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar