Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin (Albin) Kurti posetio je Severnu Mitrovicu i tom prilikom govorio o Vučićevom zahtevu za ulazak na Kosovo.

Aljbin Kurti, ovog četvrtka je viđen na severu Kosova. Tokom učešća u predizbornoj kampanji koja se odvija u Severnoj Mitrovici govorio je i o zahtevu Aleksandra Vučića da poseti Kosovo.

Kurti kaže da je to bila provokacija srpskog predsednika.

„Očigledno je da dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo u sadašnjem kontekstu, kada nema sauočavanja sa prošlošću i istovremeno se nastavljaju njihove težnje i pretenzije prema našoj državi, ne može naići na dobrodošlicu“, rekao je Kurti za T7.

Ali, uprkos tome, lider Pokreta Samoopredeljenje kaže da dijalog između Kosova i Srbije treba da se nastavi.

Međutim, prema Kurtiju, ovaj dijalog bi trebalo da se odvija u drugom obliku.

„Kosovu i Srbiji potreban je novi dijalog, sa principima i dobro pripremljen, tako da se napusti sadašnji pristup transakcija i različitih razmena, a istovremeno dobije transformativni karakter, samom demokratizacijom i evropeizacijom dijaloga“, rekao je.

Bivši premijer, koji je sada u opoziciji, kaže da bi dijalog trebalo da se nastavi nakon novih izbora.

„Potrebni su nam novi parlamentarni izbori iz kojih bi proizašla nova vlada i novi predsednik, ali ne zaboravimo da Kosovo trenutno ima predsednika, vršioca dužnosti, gospođu Vjosu Osmani, tako da stolica predsednika nije upražnjena“, kazao je Kurti.

Prema Kurtiju, legitimna i verodostojna vlada biće formirana kada Samoopredeljenje dođe na vlast.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare