Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je kosovska vlada zatražila od SAD da pomognu Kosovu u članstvu u NATO i da je velika verovatnoća da zbog mnogih faktora, Kosovo pre može da uđe u NATO nego u EU, prenosi Ljajmi.

„Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO pre nego u EU. Tražili smo od SAD da nam pomognu u pogledu članstva u NATO, dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske. Povećavamo budžet za odbranu za 52 odsto i vidimo Ameriku kao neizbežnog saveznika u jačanju i zaštiti naše bezbednosti ali i u našim koracima ka članstvu u NATO i verujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo online.

Pročitajte još:

On je naveo da je Rusija zainteresovana za nastavak rata i da ga vidi kao pretnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije. Prema njegovim rečima, Republika Srpska u BiH danas je postala svojevrsni ruski Kalinjingrad u regionu.

Kurti je rekao da je privreda ove godine dobro poslovala, jer je Kosovo imalo rast domaćeg bruto domaćeg proizvoda od 10,53 odsto, najveći je u poslednje dve decenije, i ima povećanje poreskih prihoda na 34 odsto.

Prema Kurtijevim rečima, postoji i povećanje direktnih investicija na 22 odsto i povećanje izvoza za 18 odsto.

Premijer Kurti je, u razgovoru sa novinarom „Politiko Jurop“ i novinske agencije ANA u okviru Delfi ekonomskog foruma, rekao da za dve decenije na Kosovu nije bila tako jaka borba protiv korupcije kao u poslednjoj godini i naveo da je oko 300 javnih funkcionera uhapšeno zbog korupcije.

Bonus video: Apostolovski – Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar