Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je danas boravio u radnoj poseti Tirani, rekao je novinarima da je albanske političare informisao o detaljima sporazuma o normalizaciji Kosova i Srbije postignutog u Ohridu, kao i da je zatražio pomoć za očuvanje teritorijalnog integirteta i suvereniteta Kosova.

„Naglasio sam, na ovim sastancima, dve glavne stvari. Prvo je demokratski i ekonomski uspeh i napredak Kosova, u poslednje dve godine vlade, koji smatram napretkom bez presedana za nezavisno Kosovo. Drugo, obavestio sam albanske političare o sadržaju sporazuma koji smo imali u Briselu, a zatim i o aneksu koji smo dogovorili u Ohridu za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije. Hteo sam da ih detaljno obavestavam o procesu dijaloga“, rekao je Kurti.

Kurti se danas u Tirani sastao sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, zatim sa predsednicom Skupštine Linditom Nikolom, premijerom Edijem Ramom, kao i sa bivšim predsednikom Ilirom Metom.

Kurti je naveo da su albanski zvaničnici podržali njegov stav da je sporazum “de fakto” priznanje Kosova od strane Srbije.

„Objasnio sam im da je član 7, koji govori o samoupravljanju sprske zajednice, u skladu sa sporazumom za zaštitu nacionalnih manjina. Medjutim, u tački 10, reč je o svim sporazumima koje je naša vlada nasledila iz sporazuma u Briselu (a su tacčo 39 sporazuma). Dogovorili smo se da ih sprovedemo, naravno ovi sporazumi koji su važeći i obavezujuci, kako stoji u tacki 10“, rekao je Kurti.

On je preneo novinarima i da je od Albanije tražio podršku za Kosovo u svim medjunarodnim forumima.

„Da Albanija svaki put, na svakom nastupu brani i štiti interese Kosova, suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet. Takodje, tražimo pomoć Albanije za članstvo u medjunarodnim organizacijama, jer svi znamo da Albanija ima svoje mesto u Ujedinjenim Nacijama i da je član u svim organizacijama. Hteo sam lično da informišem albansko rukovodstvo, da im objasnim složene odnose Kosova sa Srbijom“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo Onlajn.

Na pitanje novinara Kosovo onlajna koji su mu sledeći koraci, budući da je dobio podršku za implementaciju aneksa evrospkog sporazuma, Kurti je samo ponovio da je dobio podršku albanskog rukovodstva u proecsu dijaloga, i u vezi sa postignutim sporazumom.

„Albanija je uvek uz Kosovo, što svakodnevno dokazuje i na međunarodnoj sceni, ali i u našim bilateralnim odnosima. Rama i ja smo se saglasili da će sledeći sastanka dve vlade biti održan u junu. Razgovarali smo o sprovođenju sporazuma, ali i o novim sporazumima koje ćemo potpisati“, kazao je on.

Na pitanje novinara zašto je izbegao susret s predstavnicima Demokratske partije, a sreo se sa bivšim predsednikom Albanije, sada liderom Partije Slobode Iljirom Metom, Kurti je odgovorio da je susret s Metom smatrao važnim, iako on više nije na fuknciji.

„Sastao sam se sa glavnim čelnicima institucija i bivšim predsednikom, Metom, kojeg sam ranije obavestio o procesu dijaloga. Smatrao sam to važnim, iako nije više na funkciji. Ovoga puta sastao sam se s predstavnicima glavnih institucija. Nije isključeno da ću se narednog puta sresti s nekim drugim. Dobro znam da se trenutno Tirana i cela Albanija nalaze u predizbornoj kampanji i nadam se da će lokalni izbori proći na najbolji mogući način“, zaključio je Kurti.

***

BONUS VIDEO – Kosovski Albanci na protestu u Prištini traže ostavku Aljbina Kurtija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar