Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron
Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da mir i bezbednost u Evropi ne osporava samo Srbija, već i Rusija, koje iako nemaju zajedničke granice, "imaju zajedničke ciljeve, jer na države gledaju kroz etnička sočiva, jer ne veruju u vrednosti demokratije". On je kazao da je Kosovo spremno da Srbiji pruži ruku i stvori dobrosusedske odnose, ali je "izrazio sumnju da to može i Srbija", prenosi Koha.net.

Kako prenosi portal koha.net, Kurti je u razgovoru u okviru Mirovnog foruma u Parizu, rekao da je Kosovo spremno da Srbiji pruži ruku i stvori dobrosusedske odnose, ali je „izrazio sumnju da to može i Srbija“.

Ocenio je da odnosi sa Srbijom i posle 11 godina nisu ništa bolji nego pre deceniju i da za to „postoji razlog“.

„Srbija nije uspela u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, i dalje veliča ratne zločince umesto da ih osuđuje i kažnjava. Bojim se da Srbija nije ni demokratska ni nezavisna. To je režim koji vodi pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija“, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, Kosovo traži dobrosusedske odnose sa Srbijom i „spremno je da pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid nad Kosovom, ako su spremni da spuste pesnicu“.

„Ono što mi ne nudimo su ustupci da našu zemlju podelimo po etničkoj liniji, ali ako Srbija nije spremna da nas prizna, pet evropskih zemalja ne moraju da čekaju, one mogu pomoći Srbiji da nas brže prizna“, rekao je Kurti.

Bonus video: Milan St. Protić: Kosovo je izgubljeno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare