Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

Kosovo i Srbija će postići konačni dogovor o normalizaciji odnosa pre proleća 2023. godine, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u kosovskom parlamentu, nakon što je sinoć uz posredovanje Evropske unije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Kurti je rekao da će razgovori o dogovoru sa Srbijom početi u narednim danima, uz posredovanje EU i podršku Vašingtona, prenosi Rojters.

Pročitajte još...

Dogovor o tablicama, rekao je Kurti, predvideo je da će obe strane „pregovarati i dogovoriti se o predlogu EU, koji podržavaju Francuska i Nemačka, kako bi se postigao konačni dogovor što je pre moguće“.

To znači pre proleća 2023. godine. Može biti ranije, ali ne i kasnije posle toga, naglasio je Kurti.

On je kosovkom parlamentu rekao da će pitanje registarskih tablica biti „irelevantno“ kada konačni dogovor bude postignut.

On je poručio da je cilj Kosova bio da francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, „što je normalno i demokratski“.

Kurti je, pred poslanicima u Skupštini Kosova, izneo neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su „posledice više nego političke“, prenosi RTK.

Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči i reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i nisu se odnosile na francusko-nemački predlog, osim izdavanja registarskih tablica, preneo je Kurti detalje sa razgovora u ponedeljak.

U međuvremenu, dokument od srede ima 194 reči, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Boreljova izjava je promenjena, a mi nismo promenili stav. Borelj je promenio izjavu, ponovio je Kurti nekoliko puta.

Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali francusko-nemačkim predlogom, zaključio je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar