Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je danas optužio Srbiju da je stala uz Rusiju i ocenio da je upravo kriza u Ukrajini jedan od razloga što je dijalog Prištine i Beograda u Briselu u zastoju, a povodom predstojećih izbora 3. aprila poručio je da se zajedno sa zemljama Kvinte i EU traži rešenje za glasanje na Kosovu.

Kurti je danas, u izjavi za medije koju prenosi portal Kossev, rekao da su nakon ruske intervencije u Ukrajini znatno otežani razgovori u Briselu sa Srbijom u odnosu na prošlu godinu, kao i da sastanci na visokom nivou između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića takođe zavise i od Brisela.

„Verujem da je situacija teža nego ikad, zavisi i od toga kada dobijemo poziv iz Brisela“, rekao je Kurti.

Iako je Srbija u UN osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, Kurti je danas ponovo optužio Srbiju da je, za razliku od Prištine, stala uz Rusiju.

On je naglasio da su, posle ruske invazije na Ukrajinu, kosovske vlasti izrazile spremnost da prime 20 novinara, 5,000 ukrajinskih izbeglica i pridružile se sankcijama SAD i EU, a da „Srbija to nije uradila, već je praktično stala na stranu Rusije“.

„Evropa je u ratu, u Ukrajini se brani evropski kontinent, brani se zapadna demokratija i naša je ljudska, građanska, demokratska obaveza da podržimo Ukrajinu i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, dok se zna da Srbija nije uradila ni jedno, ni drugo“, izjavio je Kurti.

Samim tim, kako je dodao, sastanci u Briselu su u mnogo težoj situaciji nego prošle godine.

Ne želimo da se bilo kom građaninu Kosova koji ima državljanstvo Srbije oduzme pravo glasa

Kurti je potom govorio i o održavanju predstojećih srpskih izbora na Kosovu i poručio da kosovska vlada, zajedno sa ambasadorima Kvinte i EU, za to pokušava da pronađe rešenje.

On istovremeno smatra kako Srbe koji imaju kosovsko i srpsko državljanstvo ne treba sprečiti da glasaju na srpskim izborima 3. aprila, ali da rešenje za to ne sme ni na koji način da krši „ustavnost i državnost Kosova“.

„Izneli smo svoj stav i smatramo da s jedne strane ne treba da sprečavamo Srbe na Kosovu koji imaju državljanstvo Kosova i Srbije da imaju pravo glasa, ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu, Rezolucija od 15. januara, obavezuje nas na sve što ćemo preduzeti u budućnosti. U kontaktu smo sa ambasadama Kvinte i EU ovde na Kosovu kako bismo videli koje rešenje možemo da nađemo da se prava ne krše, ali da se ni na koji način ne krše i državnost, ustavnost, vladavina prava i rezolucija“, kazao je Kurti.

O istoj temi Kurti je sinoć, drugi put u roku od mesec dana, razgovarao i sa savetnikom američkog sekretara Stejt departmenta Derekom Šoletom, koji mu je poručio da je važno da glasačma koji na to imaju pravo, osigurati i omogućiti da učestvuju na predstojećim srpskim parlamentarnim izborima, podseća KoSSev.

BONUS VIDEO: Raspisani i predsednički izbori: Ko će sve u trku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar