Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMA

Nakon što je pre dva dana kosovski predsednik po treći put pisao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, zahtevajući od njega ime mandatara, odgovor danas stiže od aktuelnog kosovskog premijera. Ne odbacuje zahtev da pošalje ime mandatara ali ponavlja da želi izbore čim prođe pandemija koronavirusa, prenosi Kossev pisanje prištinskog lista Koha.

U ovom pismu Kurti je takođe zatražio pojašnjenja o „korišćenju dvostrukog standarda koji Tači i političke stranke pokušavaju protivustavno da mu nametnu“.

„Čekaću vaše pojašnjenje u nadi da ćete koristiti isti standard koji očekujete od mene. Nakon vašeg odgovora, možda ću imati jasniji razlog ovog insistiranja na bavljenju sekundarnim i tercijarnim pitanjima, u vreme kada svi moramo da se ujedinimo u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – COVID-19 „.

Kurti je dodao da očekuje odgovor i na prethodno pismo koje je poslao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Kurtiju, odnosno LVV, se ne žuri da dostavi ime novog mandatara, u iščekivanju novih izbora, i novim skokom rejtinga usred pandemije koronavirusa, navodi Kossev.

Borba sa pandemijom, pa izbori, poručio je Kurti u više navrata.

Nakon Tačijevog pisma Kurtiju, još jedan u nizu odgovora stigao je iz Pokreta Samoopredeljenje gde kažu da će „odgovoriti Tačiju čim se stvore uslovi“.

„Ova situacija će se nastaviti dok ne budemo sigurni da se javno zdravlje neće urušiti, onda ćemo se baviti političkim pitanjima, poručila je Tačiju u sredu potpredsednica Samoopredeljenja, Arberie Nagavci.

Nasuprot Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju, trenutno su na delu pokušaji da se formira nova vlada koju bi činile LDK, NISMA-AKR, AAK i manjinske stranke.

Sa druge strane kosovski ustav je jasan, rekao je u nedavnom intervjuu za KoSSev profesor ustavnog prava, Enver Hasani. Tači treba da ponudi LVV novi premijerski mandat kao najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi, tj. stranka pobednica da dostavi ime mandatara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram