Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) podržao je predlog lidera stranke Ise Mustafe da se nakon ustavnih procedura formira nova koalicija u kojoj će biti Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Socijaldemokratska inicijativa (SDI), Alijansa novo Kosovo (ANK) i predstavnici manjinskih zajednica.

U saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Isa Mustafa kaže se da postoji volja Glavnog odbora stranke da preuzme mandat nakon ustavnih procedura za formiranje nove vlade.

„Kao predsednik DSK-a, konstatujem da postoji volja Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova da preuzme mandat na osnovu ustavnih procedura i da formira vladu zajedno sa ABK, SDI, AKR i strankama koje predstavljaju manjinske zajednice u Skupštini Republike Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Skupština Kosova je 25 marta izglasala nepoverenje vladi Aljbina Kurtija u kojoj je DSK bio koalicioni partner.

Prema Ustavu Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, predsednik je dužan da novi mandat zatraži od pobedničke stranke, od Pokreta Samoopredeljenje (PS), što je predsednik Hašim Tači i uradio.

I posle dva pisma predsednika, PS nije odgovorio i nije dostavio ime mandatara za sastav nove vlade.

Ustav nije odredio rok do kada PS treba da odgovori na zahtev predsednika. Iz PS su izjavili da predsednika neće ostaviti bez odgovora, ali da im je sada priroritet prevencija korona virusa.

Pravni stručnjaci na Kosovu imaju različite stavove o daljim postupcima ako PS još jedno vreme ne dostavi ime mandatara.

Prema nekima predsednik je dužan da, ako ne dobije ime mandatara, mandat da drugoj stranci ili koaliciji koja može da obezbedi 61 glas za formiranje vlade, za šta se priprema DSK.

Međutim, daleko veći broj pravnika smatra da predsednik treba da sačeka da dobije predlog PS i u slučaju da ga ne dobije zakaže vanredne parlamentarne izbore, koji bi se održali nakon prestanka pandemije koronavirusom.