Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je danas, na sednici kosovske skupštine, koja je u toku – da vlada još uvek nije dobila nikakav dokument, odluku ili pismo iz Togoa za povlačenje priznanja. Zapravo je samo odgovorio na pitanje opozicione poslanice iz LDK, u vezi sa izjavom ministra spoljnih poslova te države, tokom posete u Beogradu pre tačno mesec dana.

Rober Disej tada je u Beogradu, na konferenciji sa svojim srpskim kolegom, poručio da oni u Togu priznaju samo jednu Srbiju, jedinstvenu.

„Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, kazao je takođe tada Disej Dačiću.

O ovoj izjavi od 16. januara ove godine u Beogradu, danas je u skupštini upitan Kurti, prenosi KoSSev.

I dok je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, takođe januara meseca, praktično potvrdila da Togo još od 2019. godine više nije među država koje Kosovo priznaju, on danas kaže da o tome vlada kojom on rukovodi, još uvek nema nikakav zvaničan dokument.

„Nismo dobili dokument iz Togoa. Nemamo nikakvih naznaka, a kamoli odluke, da prekinemo odnose. Nema dokumenta, nema odluke, nema pisma iz Togoa za povlačenje priznanja. Niti je došlo niti postoji“, kazao je on danas u skupštini.

Dodao je da se međunarodni odnosi ne smanjuju uz svu, kako je istakao, „divlju kampanju Srbije“.

„Ne možemo uticati na izjave pojedinih zvaničnika u Beogradu. Ali, to u službenom međudržavnom, protokolarnom aspektu nema nikakvu vrednost“, poručio je danas Kurti.

Inače, Togo se još uvek nalazi na listi zemalja koja je priznala Kosovo na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova. Na ovoj listi se i dalje nalazi 117 država, dok se za Togo, koji je na 107. mestu, navodi da je Kosovo priznao 2. jula 2014.

Sa druge strane, tvrdnje srpskih zvaničnika o povlačenju priznanja od strane Republike Togo nisu novina.

Zvanični Beograd je još ranije izneo tvrdnju da je ova zemlja među ukupno 18 koje su povukle priznanje, i to pored Sijere Leone, Republike Nauru, Gane, Centralnoafričke Republike, Republike Palau, Madagaskara, Solomonskih ostrva, Lesota, Surinama, Granade, Unije Komora, Burundi, Komonvelt Dominike, Sao Tome i Principe, Liberije, Gvineje Bisao, Papua Nove Gvineje.

Broj se januara meseca povećao za još navodno devet novih otpriznavanja, koje je tada predstavio Aleksandar Vučić.

Kako je on kazao 4. januara, nove zemlje su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, a „čeka se“ i deseta država.

***

BONUS VIDEO – Živa diplomatska aktivnost oko Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar