Aljbin Kurti Foto: AP Photo/Franc Zhurda

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da francusko-nemački predlog nije finalni sporazum, već osnovni, koji predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Kljan Kosova.

„On nije zamišljen kao predlog konačnog sporazuma. Ali to je normalizacija koja još nije potpuna, jer predviđa, možemo reći, de fakto priznanje. To je osnovni sporazum, koji normalizuje odnose, sporazum koji je pravno i međunarodno obavezujući“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo online.

On je naglasio da je plan načelno prihvaćen, ali da se o njemu mora pregovarati.

„Prihvatamo ga načelno, moramo da pregovaramo i onda taj predlog moramo da pretočimo u dogovor jer ima još mnogo stvari koje nisu definisane. Posebno u pogledu međunarodnih garancija, mehanizama implementacije i vremenskog redosleda“, naglasio je Kurti.

Kurti je ponovio da je plan dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Prvi put kada su doneli plan kod nas 9. septembra, nije se radilo o uslovu uzmi ili ostavi. U međuvremenu, 20. januara bilo je vrlo blizu da se postavi takav uslov“, naglasio je Kurti.

Kurti je, između ostalog, rekao da je zahtev Evropljana da se francusko-nemački plan ne objavljuje u javnosti.

„Zahtev evropskih posrednika, emisara iz Brisela, Pariza i Berlina, je da bez konkretnog koraka ka njegovom prihvatanju nema potpunog razjašnjenja sadržaja teksta“, rekao je Kurti.

Bonus video: Safeta Biševac – Kurtiju i Vučiću je najteže da plan za Kosovo prikažu kao svoju pobedu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar