Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiji i Republici Srpskoj imaju za cilj da "namame Rusiju na Balkan i za Balkan", a predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao je "mali Putin" i ponovio da je Srbija pretnja regionu, preneo je Kossev. Premijeru Kosova odgovorio je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, nazivajući ga "malim balkanskim Hitlerom" koji sanja da pokori sever Kosova i stvori veliku Albaniju.

„U vreme kada se ceo demokratski svet distancirao od Putina, naš severni sused organizuje skupove podrške Putinu, hvaleći ga i pravdajući njegove zločine u Ukrajini“, naveo je Kurti u tekstu o situaciji u Ukrajini i ruskoj invaziji, u kome je govorio i o Srbiji kao ruskom savezniku i pretnji bezbednosti regiona, prenosi KosSev.

„Na Zapadnom Balkanu, Srbija ostaje jedina zemlja u Evropi koja odbija da sankcioniše Rusiju i, kao što smo videli ovih dana, čak je spremna da napusti proces evropskih integracija samo da bi ostala lojalna Putinu“, napisao je Kurti u tekstu objavljenom na Fejsbuku u nedelju uveče.

Kosovski premijer je predsednika Srbije nazvao „mali Putin“, te još jednom ponovio da je Srbija pretnja regionu.

Selaković tvrdi da se Kurti ne bavi ničim drugim no lažima i provokacijama. „Bilo bi dobro kada bi tu mogao da se zaustavi, ali kada je neko mali balkanski Hitler od njega ništa ne može da vas iznenadi“, poručio je Selaković.

„Sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i malim srpskim Putinom, mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji“, kazao je Kurti i dodao da je viđena taktika „isceniranja događaja i napada da bi se okrivila druga strana u regionu“.

„Oni koji veruju u ono što priča Beograd, koji se stalno naoružava iz pravca istok-severoistok – da to ne treba shvatati ozbiljno jer je to za domaću upotrebu i za predizbornu kampanju, u najboljem slučaju su naivni. Tako je bilo i sa Putinom“, dodao je Kurti.

On je podsetio da su izbori u Srbiji završeni, a samim tim i predizborna kampanja, ali i da zvanični Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

BONUS VIDEO Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar