Aljbin Kurti Foto: kryeministri.rks-gov.ne

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je večeras sa više američkih senatora i tom prilikom je najavio moguće nove lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

„Uvek je dobro razgovarati sa Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin. Hvala im na dugogodišnjoj podršci Kosovu“, naveo je Kurti.

„Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora„, dodao je premijer Kosova.

Inače, nove lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova Kurti je najavio i u ranijem tvitu o razgovoru sa Džonom Fajnerom, zamenikom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

„Zahvalio sam mu se na pozivu i posvećenom radu SAD na deeskalaciji tenzija. To zahteva hitan prekid nasilja rulje koju sponzoriše Beograd nad vojnicima do novih izbora u tim opštinama“, napisao je Kurti.

Podsetimo, ranije večeras visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je istakao da su evropski zvaničnici u Kišinjevu na sastanku sa političkim predstavnicima Srbije i Kosova izneli tri jasna zahteva.

Žozep Borelj je naveo da je prvi zahtev da se održe novi lokalni izbori, zatim da se obezbedi učešće kosovskih Srba na njima. Treći zahtev evropske strane je i da se započne sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je izjavio u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

***
BONUS VIDEO – Evropske teme od Ukrajine do Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar