Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je prvi od tri planirana sastanka sa opozicionim liderima, uoči najave nastavka dijaloga Beograda i Prištine juna meseca. Danas se sastao sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem.

Nakon ovog sastanka Haradinaj je u izjavi za medije kazao da je tražio uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog, jer, tvrdi, trenutna situacija „narušava ravnotežu“ Kosova u dijalogu.

„Na sastanku smo čuli neke stavove premijera o dijalogu, a istovremeno sam izrazio neke stavove, zabrinutosti Alijanse i svoje zbog dijaloga. Ono što osećamo je nedostatak SAD-a u dijalogu, to nije dobra situacija, narušava ravnotežu Kosova u dijalogu“.

Za lidera AAK, bilo bi mnogo korisnije da američki predsednik Džo Bajden, imenuje izaslanika kao predstavnika SAD.

Kaže da u dijalogu ne bi trebalo da bude iznenađenja, te da treba da „ostanemo na onome na šta nas Ustav obavezuje“.

„Osećamo u kontinuitetu jednu vrstu bežanja od činjenice da je Kosovo vodilo oslobodilački rat i da je OVK donela slobodu potpomognuta NATO-om i da Kosovo ne treba da se izjednačava sa zemljama regiona kada su u pitanju ratni zločinci. Samo Srbija ima potrebu da se oslobodi ratnih zločinaca“, rekao je on.

Nakon sastanka oglasio se i kabinet kosovskog premijera, iz kog je rečeno da je Aljbin Kurti informisao Haradinaja o sastancima koje je imao sa najvišim predstavnicima Evropske unije u Briselu i o pripremama za proces nastavka dijaloga sa Beogradom.

Potvrdili su i da je Haradinaj zahtevao veće učešće SAD u dijalogu, ali i naveli da je ujedno naglasio spremnost AAK-a da sarađuju sa kosovskom vladom u pitanjima od „nacionalnog interesa“.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što se prošle nedelje vratio iz Brisela gde je prisustvovao radnoj večeri sa liderima zapadnog Balkana u organizaciji Žozepa Borelja, uputio je poziv za sastanke trojici lideri opozicionih parlamentarnih stranaka – Enveru Hodžaju iz Demokratske partije Kosova (PDK), Ljumiru Abdidžikuu iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Ramušu Haradinaju iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Kurti je iz Brisela, a potom i u više navrata ponovio ono što stoji i u programu njegove vlade – da će se sa opozicijom konsultovati o pitanjima „od nacionalnog interesa“ i tražiti saradnju u dijalogu.

Da će se odazvati pozivu potvrdili su odmah zatim Ramuš Haradinaj, kao i Ljubim Abdidžiku koji bi trebalo da se sastane sa Kurtijem sutra u 11.00.

Međutim, poziv kosovskog premijera za sastanak, odbio je lider najveće opozicione stranke na Kosovu – PDK, Enver Hodžaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar