Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas izjavio da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije zapeo zbog kršenja sporazuma od strane Srbije. On je najavio da će sve probleme koje Srbi mogu imati u vezi sa regulativom Centralne banke Kosova, koja zabranjuje korišćenje srpskog dinara u gotovinskom plaćanju, vlada Kosova brzo rešiti.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da od sastanka glavnih pregovarača u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije očekuje konkretne stvari.

Odbio je da govori o mogućim predlozima za rešavanje situacije, jer bi, prema njegovim rečima, pregovaračka pozicija Kosova narušena ukoliko se oni prerano otkriju.

Dodaje da proces i dalje traje i da „nema predloga koje smo prihvatili, a koji su u suprotnosti sa novom uredbom Centralne banke Kosova“.

„Ali, moram da kažem da nije reč o dinaru, u pitanju je Centralna banka Kosova, nezavisna institucija naše republike. Dakle, nije pitanje da li imate dinar ili nemate, već da li CBK treba da bude nezavisna institucija ili ne. Smatram da tako treba i to je naša ustavna i zakonska obaveza. Dinar na Kosovu nije zabranjen, ali Ustav u Članu 11. kaže da može biti samo jedna valuta kao sredstvo plaćanja i to mora biti evro“, kazao je Kurti.

Takođe nije odgovorio konkretno na pitanje o izjavi predsednice Vjose Osmani o tome da postoji saglasnost za jedan deo dogovora o dinaru. Rekao je da će kao u slučaju pomoći koju Kosovo daje za Preševsku dolinu i u slučaju Srbije isto događati i kada su u pitanju kosovski Srbi, odnosno da će sve ići uplatama preko CBK.

„Da, tako će se desiti i tako se već dešava jer imamo preko 33.000 tekućih računa kosovskih Srba na koje dobijaju evre iz republičkog budžeta kao socijalnu pomoć, kao penziju, dečiji dodatak i tekuće račune majki i tako dalje. I do danas nemamo nijednog Srbina koji je rekao ‘odbijam evro’. Ne postoji. Dakle, nijedan Srbin ne kaže il’ dinar, il’ ništa“.

Ocenjuje da bi odgovor na pismo guvernera CBK od strane NBS mogao da otkloni svaku nejasnoću.

Ne govoreći konkretno o predlozima Eskobara i drugih Kurti je rekao „kako oni stalno daju predloge“.

„Nije rečeno da ću njihove predloge javno iznositi u svojstvu portparola ambasada. Ne mogu da radim taj posao. Kažem vam da smo dostavili pismo Narodnoj banci Srbije od guvernera, koji u ovom slučaju sve nas predstavlja kao građane republike, vas kao novinare, mene kao premijera, i čekamo odgovor sa druge strane. Što se tiče opcija koje su dali Amerikanci, Nemci i drugi, smatram da treba da govore za sebe“, kazao je kosovski premijer.

Upitan kako odgovara na kritike međunarodnog faktora koji kaže da Srbima koji žive na Kosovu nije dato dovoljno vremena da se prilagode, odnosno sa prelaska sa korišćenja dinara na evro Kurti kaže da od 1999. godine Kosovo kao sredstvo plaćanja koristi nemačku marku, od 2002 godine evro.

Prema njemu ceo problem zapravo nije evro-dinar, već transparentnost ili netransparentnost, zvanični bankarski i nebankarski finansijski kanali ili džakovi sa dinarima.

„Žele ovo drugo, jer je politički pluralizam na Kosovu među srpskom zajednicom ugušen novcem koji dolazi iz Beograda. Novac u kešu ne možemo da dozvolimo. Dakle, dinar koji je u džakovima stizao na Kosovo više ne dolazi, a Beograd ne muči to što Srbi ne mogu da koriste evro, već što ne mogu da šalju dinare“, kaže on.

„Srbija je prekršila najmanje osam od 11 članova osnovnog sporazuma. A, to je kulminiralo pismom bivše premijerke Ane Bernabić, koja će sada biti predsednica skupštine Srbije, gde ona kaže da se praktično povlače iz osnovnog sporazuma i iz implementacionog aneksa iz Ohrida. Osnovni dogovor je barem uzajamno priznanje, de facto. Možda čak i više, ali je bar de fakto priznanje“, kazao je Kurti.

Ocenjuje da je Srbija praktično odstupila od dijaloga izjavama „nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova, nikada nećemo prihvatiti teritorijalni integritet Kosova, niti stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar