Foto:Erkin Keci / AFP / Profimedia; EPA-EFE/DJORDJE SAVIC; Milos Tesic ATA; shutterstock

Odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara na teritoriji Kosova i Metohije doneta je krajem prošle godine, a obelodanjena pre dve nedelje, ali sve do prethodne večeri od Beograda ništa nismo mogli da čujemo, izuzev gromoglasne tišine. Tek u sinoć u kasnim večernjim satima predsednik Aleksandar Vučić je “zagrmeo” - pozivom na hitan sastanak sa pojedinim članovima Vlade kako bi se utvrdili naredni koraci koji će biti preduzeti povodom već davno donete odluke u Prištini, a koja je danas odložena kako bi se obezbedio tranzitini period za primenu uredbe Centralne banke Kosova. Komentarišući novu "dramu", u režiji predsednika Srbije, diplomata Srećko Đukić za Nova.rs kaže da je Beograd stalno na kursu da se u poslednjem trenutku "kao bori za Kosovo".

Centralna banka Kosova krajem prošle godine donela je Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Tom uredbom, o kojoj mediji bruje već dve nedelje, odlučeno je da od 1. februara jedina dozvoljena valuta na Kosovu bude evro. Međutim, odluka je u poslednjem trenutku izmenjena kako bi građani koji koriste dinar imali vremena „da se prebace na novu valutu“.

„Vlada Kosova izašla je u prilog Centralnoj banci Kosova, dan pre stupanja na snagu nove uredbe kojom se precizira da će evro ostati jedina zvanična valuta na Kosovu, isključujući srpski dinar“, prenosi Koha. 

Kako se Vučić ponašao nakon odluke o ukidanju dinara

Više od mesec dana zvanični Beograd je praktično nemo posmatrao ovu odluku, ali je, što bi se reklo, u minut do 12 odlučio da “odreaguje”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitan sastanak sinoć u 22 časa sa pojedinim ministrima kako bi se dogovorili o narednim koracima koji će biti preduzeti od strane vlasti u Srbiji zbog ukidanja dinara na Kosovu. Takva reakcija ne bi bila, u najmanju ruku čudna, da je odluka Prištine o ukidanju dinara doneta juče u 21 čas, a ne mnogo ranije. A posle sastanka ponovo – ništa. Nakon „ozbiljnih razgovora“ nije bilo reči o budućim koracima koje će državno rukovodstvo preuzeti, niti smo mogli da čujemo kakva će biti alternativa za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Stoga se postavlja pitanje, čemu drama u kasnim večernjim satima kada se odavno znalo šta se iza brda valja?

Diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić kaže za portal Nova.rs da čudi što je sastanak tek sinoć održan.

“Sinoćni sastanak je trebao da se održi pre mesec dana, da se traže posrednici, ali i da se Lajčak angažuje, kako bi se datum pomerio i usaglasi sa srpskom stranom. Bilo je puno vremena, ali Beograd je stalno na kursu da se u poslednjem trenutku kao bori za Kosovo a na kraju vidimo da vozovi prolaze i jedna po jedna stavka se predaje Kosovu”, kazao je Đukić za naš portal.

Srećko Đukić Foto: Nova

Ana Marija Ivković novinarka KiM kaže za portal Nova.rs da je prva najava o ukidanju dinara stigla od Beograda.

“Reakcija je bilo ali, deluje, samo verbalnih. Građani su očekivali konkretnije korake, ali je pitanje šta Beograd može uopšte da učini, a posebno u uslovima kakvi su posle događaja u Banjskoj”, objašnjava Ivković.

Ona dodaje da su građani na Kosovu u strahu zbog najnovije odluke Prištine i da očekuju konkretniju reakciju Beograda.

Ana Marija Ivković Foto: N1

“Takva očekivanja su nerealna. Ponavljam, u uslovima posle Banjske, Beograd ima malo manevarskog prostora i bez snažne reakcije i pritiska međunarodne zajednice ovo pitanje neće biti rešeno. Reakciju međunarodne zajednice smo imali i ne razumem odakle tolika rezistentnost kosovskog premijera”, kaže Ivković.

Podsetimo, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak juče je bio u poseti Prištini dan nakon posete i sastanka u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem. Na konferenciji za medije Lajčak je juče rekao da je sa premijerom privremenih institucija na Kosovu Aljbinom Kurtijem razgovarao o ukidanju dinara ali nije detaljnije govorio o tome.

Takođe, ambasadori Kvinte uputili su ranije zajednički zahtev Prištini da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“. Naveli su da su zabrinuti zbog uticaja ove odluke na srpsku zajednicu, a posebno na škole i bolnice za koje se, kako su naveli, trenutno „ne čini održivim nijedan alternativni proces“.

I pored svih reakcija odluka nije suspendovana, Đukić kaže da u tom slučaju nije samo Beograd zakazao već i Brisel i Lajčak.

“Nekako sve se dozvoljava, da dođe do novih zategnutosti i usijanja odnosa na Kosovu, da je svaki korak koji se mora učiniti ka normalizaciji odnosa izazvan velikim tenzijama. Javnosti se predstavlja da je ovo izbacivanje dinara odluka koja je doneta u minut do 12, da su Srpska strana i Lajčak zatečeni, međutim prema agendi u Ohridu koja je doneta postoji niz koraka koji je neophodno učiniti”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare