Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je predstavnike Evropske unije, Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja da su, kako je rekao, sinhronizovano sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, radili protiv njega i vlasti na Kosovu.

Premijer Кosova Aljbin Кurti rekao je da je na sastanak 14. septembra otišao sa konkretnim predlogom, te da je došlo do koordinacije i sinhronizacije stavova visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, emisara za dijalog Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE JOŠ....

„U aneksu je u tri konkretne klauzule određeno da se svaki član osnovnog sporazuma mora primeniti i da strane ne smeju da izraze opstrukcije ni u jednom članu. Na prvom bilateralnom sastanku sa Boreljom i Lajčakom od mene je zatraženo da odmah pređem na proces pregovora o statutu definisanom članom 7. osnovnog sporazuma u ​​vezi sa članom 10. Postalo je jasno da se takav korak ne može preduzeti bez potpunog dogovora o redosled plana implementacije. Tim pre što Vučić već neko vreme izjavljuje da nije prihvatio sporazum sa Кosovom i da će ga sprovoditi samo u skladu sa crvenim linijama Srbije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, on je obavestio Borelja i Lajčaka da bi prvi korak trebalo da bude dogovor o nizu, koji podrazumeva potpisivanje osnovnog sporazuma, prenosi Koha ditore.

On je dodao da na prvom sastanku nisu postigli nikakav minimum dogovora, jer je, prema njegovim rečima, „stav gospodina Borelja i gospodina Lajčaka bio da redosled implementacije sporazuma treba da se uradi na taj način da bi to bilo prihvatljivo čak i za Srbiju koja je želela Asocijaciju kao prioritet i uklanjanje članova koji se odnose na međusobno priznavanje”.

Кurti je rekao da sam na trilateralnom sastanku „bio izložen scenariju koji je Lajčak davno osmislio“.

On je rekao da su nakon predlaganja plana redosleda koji je izradila njegova vlada , predsednik Srbije i Miroslav Lajčak reagovali sa istim mišljenjem i sa istim koordinisanim zanemarivanjem.

Obojica su, prema njegovim rečima, rekli da je ovaj plan veoma nerealan.

„Nisam ništa izmislio niti dodao planu. Nakon što su me sinhronizovano odbili Vučić i Lajčak, postavio sam im osnovno pitanje: ‘Pošto odbijate moj predlog, recite mi da li je Srbija ikada dala predlog bilo kakvog plana redosleda’. Lajčak je rekao da, sa punim uverenjem, da je rekla i Srbija. Tražio sam od njih neki dokument, ali mi ga nisu dali. Posle mnogo insistiranja, doneo mi je dokument za koji mi je rekao da je predlog Srbije za plan redosleda“, rekao je on.

„Po završetku sastanaka i nakon mog pojavljivanja u medijima, medijator je izdao dokument sa redosledom za koji je rekao da je Vučić prihvatio, a Кurti odbio. Ovakva informacija je neistinita… Takav Lajčakov dokument je 19. jula odbacio gospodin Bisljimi. Čemu ova besmislena informacija iz Lajčakove kancelarije… 14. septembra je bilo jasno pozicioniranje posrednika protiv Кosova uopšte i protiv sporazuma uopšte… Ili ćemo osnovni sporazum sprovesti u potpunosti ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi . Ova logika je mrtva, rekao je premijer Kosova, dodajući da „Srbija i posrednici EU imaju jasan stav protiv Кosova uopšte, a posebno protiv Osnovnog sporazuma.

Prema Кurtiju, u sveobuhvatni plan ušla su i upozorenja predsednika Aleksandra Vučića, dok je dodao da su u Lajčakovom kabinetu stvorene informativne gluposti.

„Nisam prihvatio takav scenario jer za mene takav dogovor postoji i niko ga ne može poništiti. Po izlasku sa sastanka, posrednik je izdao dokument koji je Vučići prihvatio, a Кurti odbio. Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, dodao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar