Predrag Terzić Foto: Nova.rs

Zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu, Ivan Petrović podneo je krivičnu prijavu Višem tužilaštvu protiv gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića. U prijavi se navodi da je Terzić u periodu od 2016. do 2022. potpisivao nezakonita rešenja o dodeli finansijskih sredstava sportskim klubovima i organizacijama.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva, „iskorišćavanjem svog službenog položaja“, omogućio pojedinim sportskim klubovima „pribavljanje imovinske koristi“.

Kako se navodi, radi se o sredstvima od 400 miliona dinara, koja su šest godina dodeljivana nezakonito, bez kriterijuma ili sprovođenja postupka, iako je to nalagao Zakon o sportu koji je stupio na snagu 2016. godine.

#related-news_0

„Zakon strogo zabranjuje dodelu sredstava klubovima koji su u blokadi. Međutim, kada pogledate odluke od 2018. do 2021. godine, videćete da su recimo FK Sloga dodeljivana sredstva, iako je u blokadi. Kada pogledate bilans stanja, ne vidite nigde ta sredstva. Postoje osnovane sumnje da je sve to uplaćivano fantomskom klubu “Sloga 1947“, kaže Ivan Petrović, zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu.

Petrović kaže da ima još sličnih primera, i naglašava da je u poslednje dve godine na sednicama Gradskog veća Kraljeva, više puta ukazivao da se nezakonito dodeljuju budžetska sredstva sportskim klubovima i organizacijama.

Udruženje „Starosedeoci Kraljeva“ je takođe ukazivalo na nenamensko trošenje budžetskih sredstava koja se dodeljuju sportskim klubovima. Ivan Matović iz ovog udruženja, rekao je da su pozivajući se na Zakon o pristupu informacija od javnog značaja, kontrolisali četiri sportska kluba u Kraljevu. Matović kaže da su odmah nakon što su dobili dokumentaciju, podneli krivičnu prijavu i dostavili sve papire Specijalnom tužilaštvu u Kraljevu za suzbijanje korupcije.

Ivan Matović Foto: Nova.rs

„U toj dokumentaciji skoro da ne postoji nijedan fiskalni račun, ugovor ili faktura. Sve se svodi na izvode iz banaka, odnosno nekakve narativne izveštaje u kojima oni opisuju gde su navodno trošili novac. Zanimljivo je da se kod ta četiri kluba koja smo kontrolisali, a ne sumnjamo da je i kod ostalih, oko 80 odsto tog novca troši na hranarinu igrača, što nije namensko trošenje sredstava. Jer, ovaj grad bi trebalo da razvija sport, a ne da hrani svoje igrače“, objašnjava Matović.

Foto: Nova.rs

Prema mišljenju naših sagovornika, da se poštovao novi Zakon o sportu koji je 2016. godine stupio na snagu, 90 odsto sportskih klubova i organizacija koji su do tada dobijali novac, ne bi ispunilo kriterijume za dodelu subvencija. Gradonačelnik Kraljeva nije odgovorio na naša pitanja.

Bonus video: Miroslav Aleksić o malverzacijama u EPS-u

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare