Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pokret Kreni-Promeni danas je objavio da su cene udžbenika izuzetno visoke u odnosu na plate i mogućnosti samih građana.

„Ukoliko pogledate koliko se kreću plate građana, uočićete da porodice izdvajaju trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi otplatili udžbenike“, kaže Pokret Kreni-Promeni.

Oni ističu kako se cene udžbenika razlikuju i da se u nižim razredima kreću više od 9.000 dinara, dok su za starije razrede cene više od 18.000 dinara.

„Plate se u različitim delovima Srbije izuzetno razlikuju. Recimo na jugu Srbije građani Pirota, Aleksinca, Kuršumlije i mnogih drugi gradova, imaju prosečne plate samo između 50.000 i 60.000 dinara, a cene udžbenika širom Srbije su iste! Sa druge strane, građani koji žive u Severnobanatskoj, Severobačkoj ili Sremskoj oblasti, imaju prosečne plate od samo 65.000 dinara. Pored toga medijalna zarada na celoj teritoriji Srbije iznosi samo 65.358 dinara, što prema podacima Republičkog zavoda za statistiku znači da čak 50% građana prima platu manju od ove sume. S druge strane, minimalna zarada je 42.000 dinara, prema tome vidite da u porodicama gde jedan roditelj radi i izdržava više dece ili možda oba roditelja izdržavaju nekoliko dece sa ovim platama, moraju da izdvoje polovinu ili trećinu svoje plate kako bi obezbedili samo udžbenike“, ističe Kreni-Promeni.

Pokret je takođe objasnio da pored udžbenika postoji i drugi osnovni pribor koji roditelji treba da obezbede deci svake godine prilikom polaska u školu, ali pored pribora ne treba zaboraviti da građani imaju i druge izdatke kao što su računi ili hrana.

„Da biste poslali jedno dete u školu potrebno vam je više od 250 evra, a šta je sa porodicama koje imaju više dece? Pored knjiga, poskupele su i sveske, olovke, zarezači, gumice, lenjiri i sav ostali pribor koji je neophodan da bi dete spremno krenulo u školu. Tako recimo, cene svezaka se kreću u proseku oko 100 dinara! Zarezači i gumice su poskupeli i cene se kreću oko 150 dinara. Ovakve cene se kreću širom Srbije, a ponovo podsećamo da se plate razlikuju. Nisu iste na jugu, na severu i u centralnoj Srbiji itd.“, objašnjava Pokret Kreni-Promeni.

Međutim, ovo što uvode kažu da je standard u mnogim zemljama širom Evrope, ali i regiona.

„Ovo nije nešto novo, mi ne izmišljamo „toplu vodu“ već podstičemo vlast i državu da ulaže u budućnost obrazovanja. Tako recimo imamo zemlje kao što su Belgija, Danska i Švedska koje najviše izdvajaju iz budžeta i ulažu u obrazovanje svoje dece. A kod nas „za našu decu“ se ne obezbeđuju svima besplatni udžbenici. Pored toga, primeri za uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovce u regionu su Crna Gora i Severna Makedonija, dakle to nisu zemlje koje su daleko od našeg standarda. Hvalimo se često kako smo lideri u regionu, ali zato vlast ne izdvaja dovoljan budžet za obrazovanje i na taj način ne pomaže roditeljima da svoju decu normalno i bez velikih finansijskih tereta pošalju u školu“, kaže Kreni-Promeni.

Kreni-Promeni, zajedno sa građanima Srbije, ove nedelje predaće peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce širom Srbije. Peticija će biti predata Slavici Đukić Dejanović, Ministarki prosvete Republike Srbije i Siniši Malom, Ministru finansija Republike Srbije.

***

BONUS VIDEO: Da li smo stasali za ovu školsku godinu? – Srđan Verbić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar