Vladimir Kovačević
Vladimir Kovačević Foto: N1

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je da će se poslanici Skupštine Srbije danas izjašnjavati o novom zaduženju države u iznosu od 769 miliona evra, što će postojeći javni dug od 30 milijardi evra povećati za 2,56 odsto.

„Država ne može da vrati dugove nastale ovakvim turbo zaduživanjem. To je jasno i svakom građaninu koji je uzeo kredit od banke i zna koliko ga je teško vratiti. Građani kroz poreze i poskupljenja vraćaju i dugove koje uzima država, što je dodatni i sve teži teret koji više neće moći da nose“, rekao je Kovačević a saopštila Narodna stranka.

On je dodao da Srbiji predstoji duboka ekonomska kriza jer poskupljuje gotovo sve, navodeći kao primere „hleb, ulje, benzin, struju, cigarete, pretplatu za Radio-televiziju Srbije“.

Kovačević je naveo da žitarice nikada nisu bile skuplje, dok trenutna suša ne pogoduje prinosu.

„Sve industrijske sirovine su već poskupele za više od 25 odsto, a nakon njihove ugradnje u gotove proizvode pik rasta cena će se dogoditi već sredinom septembra“, rekao je Kovačević.

On je podsetio da je ministar finansija Siniša Mali predstavio predloge sedam zakona za koje je naveo da će „omogućiti dalji ubrzani rast i razvoj srpske ekonomije“.

„Ti zakoni će, nažalost, omogućiti samo veće zaduživanje na teret sadašnje generacije, ali i naše dece. Ne slažem se sa Malim da se zaduživanjem može osigurati bilo kakav napredak, a tek se nikako ne može dostići pusti san od šest odsto privrednog rasta do kraja ove godine“, kazao je Kovačević.

Kako je dodao, potpuno je jasno da predlagač kreditnog zaduženja „nema nikakav uvid u stanje privrede“.

„Ako tome dodamo zabrinutost i opasnost od novog zatvaranja zbog novog talasa virusa korona, siguran sam da nema nijednog parametra koji ide u prilog tvrdnji Malog“, zaključio je Kovačević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)