Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Nakon što je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković za samo 24 sata izjavio da Srbija ne predaje elektroenergetski sistem na severu KiM Albancima, a zatim optužio Demokratsku stranku da je to uradila još 2001. godine, politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je ovo samo nastavak jedne dugogodišnje politike Srpske napredne stranke u kojoj se peru ruke od odgovornosti, tako što se ona prebacuje na leđa bivše vlasti.

Da podsetimo, nakon optužbi predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da Srbija zvanično predaje elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji Albancima, te d aže se to zvanično desiti u ponoć 13. decembra, Petković je najpre izjavio da to nije tačno, a zatim samo dan kasnije optužio Demokratsku stranku da je tu stavr obavila još 2001. godine.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Srbija nije potpisala nijedan sporazum niti se bilo čim obavezala na predaju elektroenergetskog sistema na severu КiM samoproglašenom Кosovu, kako tvrde pojedini opozicioni lideri. U vreme vlasti Demokratske stranke upravljanje nad energetskim sistemom na КiM predato je UNMIК-u, a potom i prištinskim institucijama”, rekao je Petković i dodao da pojedini opozicioni političari poslednjih dana pokušavaju da dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na КiM iznoseći netačne tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje i da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije navodno predaju elektroenergetski sistem na severu КiM u ruke Prištine.

„Srbija danas ništa nije predala, a oni koji govore o predaji polaze od sebe, jer su ostavili katastrofalno stanje po pitanju energetike još od 2001. godine“, rekao je Petković i pokazao sporazum iz marta 2001. godine koji je potpisao tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković i kojim su, kako je naveo, tadašnja vlada i ministarstvo – upravljanje nad elektroenergetskim sistemom na КiM predali u nadležnost UNIMК-u.

Komentarišući ova neusaglašena saopštenja direktora Kancelarije za KiM, politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je ozbiljan zadatak tumačiti tako neozbiljnog i neprincipijelnog čoveka.

Cvijetin Milivojević Foto: NOVA S

„Logikom Petra Petkovića i videvši kojom brzinom štanca ova saopštenja mogu da izvedem zaključak da je on zapravo u pravu i da krivac za predaju elektonergetskog sistema na KiM nisu ni Vučić ni Dačić, nego krivca treba tražiti u 1912. godini, kada je Turska proterana sa ovog dela Balkana i kada Kraljevina Srbija nije na pravi način regulisala odnose između Kosova i Srbije. Može krivac biti i u 1945. godini, jer je Srbija tada jedina od republika prihvatila da joj se na teritoriji formiraju dve pokrajine, dakle države u državi“, kaže Milivojević.

Bitno je, dodaje on, samo da se odgovornost skine sa leđa aktuelnog predsednika Srbije.

„Šalu na stranu, ali zaista ispade tako da je Petkoviću važno samo da skine odgovornost sa svog aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, iako zapravo svaljuje krivicu na svog prethodnog predsednika. Ne treba zaboraviti da je Petković bio udarna pesnica DSS do 2015. godine, jedan od najviših funkcionera ove stranke za vreme Vojislava Koštunice. da ne spominjemo što je i Koštunica kao premijer bio deo pregovora o energetici na KiM. Ruku na srce on jeste u pravu kada kaže da je Novakovićev potpis 2001. godine bio početak ovoga, ali to ne može da se poredi sa onim što je uradila SNS 2013. godine, kada je potpisivanjem Briselskog sporazuma zaparavo zacementirala to vlasništvo nad energetskom infrastrukturom na Kosovu, gde kao vlasnika nije navela Srbiju, već neko nezavisno Kosovo“, objašnjava Milivojević.

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

On smatra da Petković samo nastavlja dugogodišnju tradiciju aktuelne vlasti u Srbiji, da za sve što ne valja ili ne radi po zakonu i u interesu građana Srbije, optuži bivšu vlast.

Pogotovu kad je reč o Kosovu.

„Za neke stvari moram da priznam da su u pravu, poput premeštanja pregovora iz okrilja Saveta bezbednosti u Evropsku uniju, ali i dan danas stoji da je taj bivši režim sve sa tom očitom greškom, mnogo manje učinio na priznavanju nezavisnosti Kosova, nego što to već devet godina čini SNS. Trebalo bi da objasne, između ostalog, zašto nikada nisu raspisali lokalne izbore na Kosovu. Demokratska vlast je to uredno radila, uprkos mišljenju Albanaca. Neka objasne i zašto u pregovorima nikada nisu pokrenuli pitanje imovine na Kosovu (građana, države, Srpske pravoslavne crkve), kada znamo da je zapadnom svetu, pa i toj EU imovina dokaz broj jedan za sve. Isto tako znamo da je SPC najveći vlasnik imovine na KiM i da je država Srbija vlasnik mnogo toga, pa i tog energetskog sistema o kojem danas govorimo, kao o nečemu što je tek tako predato Albancima“, zaključuje Milivojević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram