Povlačenje pripadnika Rosu sa Jarinja
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Nakon što su Večernje Novosti juče objavile vest da je oko 30 naoružanih pripadnika KBS ušlo na sever Kosova, što je pokrenulo lančanu reakciju srpskih predstavnika, kosovski ministar odbrane večeras je demantovao istinitost ovih navoda, ali i dodao da jedinice KBS – zajedno sa međunarodnim partnerima, pokrivaju "svaki kutak" Kosova. KFOR takođe navodi da od KBS nisu dobili zahtev za dolazak na Sever i podsećaju da im je za dolazak potrebna saglasnost komandanta KFOR-a.

„Ministarstvo odbrane demantuje lažne vesti koje su kružile u pojedinim srpskim medijima o navodnom kretanju trupa KBS na području opštine Zubin Potok. Ove lažne vesti nazivamo opasnim dezinformacijama koje imaju za cilj stvaranje tenzija i težnje da naruše imidž Republike Kosovo i KBS na međunarodnom planu“, naveo je Armend Mehaj u večerašnjem saopštenju.

Tvrdi da građani Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, razumeju „zaštitnu ulogu KBS“, te da je „očigledno jasno“ i to da „Vojska Republike Kosovo, zajedno sa međunarodnim partnerima – pokriva svaki kutak zemlje“, ističe.

Kosovski ministar odbrane je u svom saopštenju dodao da se sve aktivnosti, uključujući i operativne, kao i obuka u ministarstvu i KBS, sprovode u saradnji i koordinaciji sa lokalnim i međunarodnim vlastima, odnosno KFOR-om.

Građane Kosova, posebno na Severu, Armend Mehaj je pozvao da ne nasedaju, kako kaže, na dezinformacije i lažne vesti, koje su „lansirane sa mračnim namerama“, piše KoSSev.

„Ministarstvo odbrane sa KBS je i uvek će biti na usluzi svim građanima zemlje, bez obzira na razlike“, poručio je Mehaj u poruci.

Srpska lista i Petković: Upad na Sever, militarizacija, uznemirenost stanovništva

Pre Mehajevog saopštenja juče su se oglasili Srpska lista a potom i direktor Kancelarije za KiM, a upravo posle nezvaničnih informacija koje plasirane preko dela srpskih medija o tome da je na Sever juče došao KBS.

Ne navodeći konkretne detalje o samom dolasku, oni su podsetili na to da se radi o nelegalnom upadu KBS na teritoriju opštine Zubin Potok, kao grubom kršenju sporazuma iz 2013. godine čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da KBS na Sever ne može doći bez odobrenja komandanta КFOR-a, ali i kako dodaju, gradonačelnika.

Naveli su i da gradonačelnici četiri severne opštine nisu odobrili dolazak.

Zatražili su hitnu i odlučnu reakciju komande КFOR-a na „provokaciju“ i „militarizaciju“, koju su pripisali Aljbinu Kurtiju.

Večernje Novosti su juče objavili tekst na osnovu nezvaničnih saznanja da je na području opštine Zubin Potok, na planini Mokra Gora, primećeno da je iz pravca opštine Istok navodno naišla kolona vozila Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kojoj je bilo osam vozila: pet „lend rovera difender“ i tri „micubiši pajera“.

Administrativna tačka razdvajanja opština Zubin potok i Istok

Uvor je tačka administrativnog razdvajanja opština Zubin Potok i Istok, dok se nekadašnji vojni predajnik na Mokroj nalazi u opštini Zubin Potok, i to na samoj liniji razdvajanja sa centralnom Srbijom. Ovaj predajnik je u više navrata bombardovan ’99, da bi zapravo bio uništen miniranjem nakon rata.

U ovom predelu Mokre razasuti su već godinama katuni albanskih stočara iz istočkog kraja.

BONUS VIDEO – Nova otpriznavanja Kosova – kec iz rukava ili blef Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar