Osmani traži od predsednika Kostarike pomoć u lobiranju za nova priznanja

Politika 21. sep. 202120:28
Podeli:
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska predsednica, Vjosa Osamani, zatražila je danas od Kostarike da pomogne Kosovu u lobiranju za nova priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije. Predsednik Kostarike podvukao je svoju spremnost da „svuda lobira za dalje jačanje državnog subjektiviteta Kosova“, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Kosovska predsednica sastala se danas sa predsednikom Kostarike, Karlosom Alvaradom Kuesadom, u sklopu susreta sa svetskim liderima, a povodom 76. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ona je, poručili su iz kosovskog predsedništva, zahvalila predsedniku Kostarike zbog toga što je ova zemlja među prvima priznala kosovsku nezavisnost.

Osim što mu se zahvalila, zatražila mu je i podršku za lobiranje za priznanja nezavisnosti Kosova od strane drugih zemalja. Osmani ujedno očekuje podršku Kostarike u naporima da Kosovo stekne članstvo u međunarodnim organizacijama, prenosi KoSSev.

Kosovska predsednica kazala je svom kolegi iz Kostarike da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, kao i da bi sam dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja, unutar, kako je kazala, „sadašnjih granica i u skladu sa pravnim poretkom Kosova“. Osmani je ujedno poručila da bi Kosovo i Kostarika trebalo da uvećaju trgovinsku razmenu i ulaganja, ukazavši na neophodnost saradnje.

Kako navode iz kosovskog predsedništva, predsednik Kostarike je izrazio svoje „divljenje“ brzom napretku Kosova i podvukao svoju spremnost da „svuda lobira za dalje jačanje državnog subjektiviteta Kosova“.

Podsetimo, 4. septembra prestao je da važi jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije. Prestankom važenja moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj Kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije.

Sa početkom septembra meseca, ujedno je u Beogradu i Prištini sve češće počelo da se govori o lobiranju. Iz Prištine su najavljivali nova priznanja, a iz Beograda da prva kandidatura Prištine otvara prostor za povlačenja priznanja. Vjosa Osmani prethodno je zatražila i od nemačkih zvaničnika da joj pomognu u lobiranju za nova priznanja, a tokom višednevne posete Berlinu.

Nedavno je i kosovski premijer počeo sa najavama apliciranja za nova međunarodna priznanja. Kazao je da će do toga doći nakon što kosovsko ministarstvo spoljnih poslova završi sa izradom analize.

Bonus video – Specijalne jedinice kosovske policije na graničnom prelazu Brnjak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar