Foto:N1

Portparol EU Peter Stano je danas pozvao obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice.

Kosovska vlada uvela je juče meru reciprociteta za srpske registarske tablice, što je dovelo do protesta i blokade puta nedaleko od dva prelaza na Severu Kosova – Jarinja i Brnjaka, koja i danas traje.

Portparol EU, Peter Stano, kazao je danas za Gazeta Express da EU prati situaciju na terenu, te ponovio zahtev stranama – da odmah smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih akcija, prenosi KoSSev.

„Već smo juče rekli da je sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da će Kosovo i Srbija promovisati slobodu kretanja u regionu. Nastavljamo sa stalnim praćenjem situacije na terenu i pozivamo obe strane da pokažu uzdržanost – uzdrže se od daljih jednostranih akcija i odmah smanje tenzije. Aktivno radimo na rešavanju situacije na svim nivoima“, kazao je Stano.

Beogradu i Prištini poručio je ujedno da EU očekuje od njih da se pitanjem registarskih tablica pozabave u sklopu dijaloga.

„Pozivamo obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice. Spremni smo da u svakom trenutku budemo domaćini sastanka u Briselu“, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Stano je ujedno kazao da je visoki zvaničnik EU, Džozep Borelj razgovarao sinoć sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije. Potvrdio je da je Lajčak i dalje u Beogradu, gde nastavlja da radi sa stranama.

Danas ranije oglasio se i sam Lajčak iz Beograda, odakle je poručio da je neophodna deeskalacija situacije, te da je zabrinut.

Predsednik Srbije se takođe obratio javnosti, nakon jutrošnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada je saopštio da je odbio predlog Kvinta+EU koji mu je iznet juče i danas upravo tokom sastanka prvo sa Lajčakom, a potom sa Kvintom, jer, kako je kazao, neće da dozvoli poniženje Srbije.

Kakav je predlog za ono što se predstavlja kao izlazak iz krizne situacije, Aleksandar Vučić nije objasnio drugačije osim kroz primer kupovine pet kilograma pomorandži u prodavnici.

„U najkraćem, to je rešenje kojim bi 70 posto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji – zaboravili na to, ali bi uveli 20-30 posto…“

Danas se još jednom oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji se sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

„Potrebno je održati mir i spokoj, stabilnost i bezbednost, dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira“, zaključak je do kojeg su došli sagovornici na sastanku koji je održan u Prištini.

Kurti je još jednom ponovio da odluka koja se odnosi na srpske tablice nije provokacija ni diskriminacija prema bilo kome. Ujedno je kazao da su Specijalne jedinice u blizini prelaza samo radi zaštite granične policije i graničnih prelaza.

„Oni su tamo prisutni jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do graničnih prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih dirala“, poručio je ambasadorima Kvinte.

Indirektno je naznačio da je Beograd na potezu.

„U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili nisu. Stoga ćemo ili zadržati obe vrste registarskih tablica za obe zemlje, ili ćemo dozvoliti da ih Kosovo i Srbija uklone“, zaključio je kosovski premijer.

Bonus video – Na Jarinju i Brnjaku mirno, sve više građana se pridružuje protestima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar