Foto: N1

Predlog o osnivanju Zajednice srpskih opština je mrtav i ne može se ponovo oživeti, jer je Ustavni sud odlučio da se to neće desiti, izjavila je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala u intervjuu estonskom mediju ERR. Komentarišući tu izjavu, direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da ona "pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima".

„U razgovoru sa našim partnerima i saveznicima čujemo da bi to trebalo da bude institucija koja daje prava srpskoj zajednici, ali ne vidim koja prava im Ustav već ne garantuje“, rekla je Gervala, prenosi Kossev.

Formiranje ZSO ona je uporedila sa Republikom Srpskom, rekavši da je „mehanizam“ izvršne vlasti jednog naroda primer kako država ne funkcioniše i da „se tako nešto neće uraditi na Kosovu“.

„Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje prava koja parališu našu državu i čine je nefunkcionalnom neće biti“, kazala je Gervala.

Petković: Pitanje za EU i SAD

Kako to da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije ideja velike Albanije, upitao je Petković.

„Ovakav pristup Prištine pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom.

„Priština je sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i neka ih sama i otkloni, ukazao je Petković, dodavši da proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću“, kazao je Petković.

BONUS VIDEO: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar