Zbog najozbiljnije situacije na terenu još od 2013. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se u ponedeljak u Briselu. Posle gotovo osam sati razgovora, dogovor o registarskim oznakama na tablicama vozila nije postignut, zbog čega je situacija na terenu pretila da eskalira.

Sve je počelo u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima. Sastanci Vučića i Kurtija u Briselu počeli su u osam ujutru, a prva vest je bila da dogovora nema, odnosno da je prvobitni predlog Evropske unije za prevazilaženje krize neprihvatljiv za Srbiju, ali i da Priština ne pupušta i da insistira na kažnjavanju onih koji odbijaju da preregistruju svoja vozila.

Prvi se obratio javnosti Vučić

Prvi koji je medijima saopštio zvanično da dogovor nije postignut bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da, iz njemu nejasnih razloga, nije došlo do sporazuma.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

“Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i 10 puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nije htela da prihva ništa”, rekao je on, a zatim se javnosti obratio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj.

„Idemo iz krize u krizu, a ovog puta je gora situacija nego u avgustu, kad su Vučić i Kurti morali da dođu u Brisel. Od avgusta se situacija oko registarskih tablica pogoršala. Kosovo je odlučilo da izriče kazne od 22. novembra. Ja sam vrlo jasno stavio obema stranama do znanja da ne možemo ovako da nastavimo. Očekujem od Vučiča i Kurtija da reše spor i da krenu evropskim putem.

Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE

Borelj je naveo da, radi transparentnosti, mora da kaže da je EU iznela predlog koji je predviđao izlazak iz krize.

„Vučić je taj predlog prihvatio, ali Kurti nije. Očekujem sad od Kosova da odmah obustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom vozila na severu, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova, uključujući tablice KM”, rekao je Borelj, napominjući da će obavestiti svoje kolege o ponašanju obe stranke tokom pregovora i o nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze..

“Moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo”, podvukao je on.

Javio se Kurti i optužio Borelja, Osmani ga opisala kao pristrasnog

Posle Vučića i Borelja, medijima se obratio i premijer Kosova Aljbin Kurti, a po onome što smo mogli da čujemo od njega, on na ove pregovore nije došao da bi razgovarao isključivo o tablicama na vozilima, već o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da je evropski šef diplomatije odustao od tog predloga, kao i da srpska strana nije prihvatila da razgovara o toj temi.

“U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti, a preneo je N1.

Foto: Nova.rs, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/GEORGI LICOVSKI

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borelj je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, naveo je premijer Kosova.

Oštrija u reakciji i ocenama onoga što je rekao i uradio Borelj bila je predsednica Kosova Vjosa Osmani. Ona je optužila visokog predstavnika EU za pristrasnost.

Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“Ono što smo danas videli od Borelja je da je bio očigledno pristrasan, priklonio se agresoru i predstavljao potpuno iskrivljenu stvarnost”, napisala je Osmani na svom Fejsbuk profilu.

U međuvremenu, oglasili su se i predstavnici kosovske policije koji su potvrdili za Radio Slobodna Evropa da će od 22. novembra početi da izriče kazne vozačima koji upravljaju vozilima sa srpskim tablicama. Izricanje presude počeće ujutru, 22. novembra, posle 8.00 časova, navedeno je u objavi RSE.

Drugo Vučićevo obraćanje

Po povratku u Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije u Predsedništvu Srbije gde je govorio o stanju na terenu pošto su propali pregovori. On je naveo da je situacija na ivici sukoba, a da albanska strana nije htela nikakvo kompromisno rešenje po pitanju tablica.

„Dali smo sve od sebe, u više navrata smo prihvatali nove i nove zahteve, ja sam negde u jednom trenutku, posle sat i po vremena, rekao Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da nema ništa od ovoga. Shvatio sam da će vreme da prolazi da će da se pojavljuju novi zahtevi i da albanska strana neće hteti nikakvo kompromisno rešenje i da prestane maltretiranje Srba“, rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na zahteve Prištine i nastup Aljbina Kurtija na sastanku u Briselu, Vučić je rekao da srpska strana može da razgovara o svemu i otvori sve teme, ali da se prethodno moraju implementirati ono što je već potpisano.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

“Kad to kažete vidite svu suštinu problema i razumete da postoji pokušaj da nam kažu možda ćete jednog dana dobiti Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova zaboravljajući da je ZSO produkt Briselskog sporazuma“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao da smo mi prihvatili da ne izdajemo tablice za gradove na Kosovu, ali da albanska strana nije prihvatila da obustavi dalje akcije oko preregistracije.

„Bolje je da 100 godina razgovaramo nego jedan dan da se sukobljavamo i to sam nekoliko puta ponovio i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU… Ponosan sam što je delgacije Srbije došla u Brisel sa namerom da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokuša da sačuva mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona i ja se toga ne stidim“, rekao je Vučić.

Obaveštajni podaci: Na ivici sukoba

Vučić je naveo da postoji „ogroman bes kod Srba na severu Kosova“ i naveo da će tokom noći imati sastanke sa Mojsilovićem i Vučevićem, kao i sa Srbima sa Kosova.

„Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir. Video sam danas koliko puta je Žozep Borelj upozorio predstavnike Prištine da imaju obaveštajne podatke o situaciji na terenu. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke da je situacija na ivici sukoba i Srbi moraju da razumeju našu molbu i naš zahtev“, poručio je Vučić.

Reakcije međunarodne zajednice

Predstavnici međunarodne zajednice, očekivano, bili su nezadovoljni ishodom pregovora u Briselu.
Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da je razočaravajuće što Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor u vezi sa registarskim tablicama i dodao da takva situacija predstavlja rizik po bezbednost i život običnih ljudi.

Pročitajte još...

„Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da eskaliraju tenzije ili predstavljaju bezbednosne pretnje. Neposredna potreba je da se postigne napredak u sporazumu o normalizaciji koji bi učinio nepotrebnim spor oko pitanja kao što su registarske tablice“, napisao je Abot na Fejsbuk nalogu.
Portparol Evropske komisije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano izjavio je da je „sada ključno da obe strane izbegnu eskalacije, što zahteva momentalne akcije obe strane – Kosovo da ne počne sa izdavanjem kazni i Srbija da ne izdaje nove KM tablice“.

Ipak, ključna reakcija usledila je nešto pre ponoći kad je američki ambasador na Kosovu, Džefri Honovijer, objavio saopštenje.

Foto:Nova.rs

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država je putem društvih mreža izrazio zabrinutost zbog nepostizanja dogovora između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija danas u Briselu, te je predložio premijeru Kosova da implementaciju izricanja kazni odloži.

Aljbin Kurti se zahvalio Hovenijeru i potvrdio da prihvata njegov zahtev.

„Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, odgovorio je on na Tviteru.

Tokom noći usledila je reakcija i zvaničnog Stejt Departmenta u kom je upućen poziv Kurtiju da radi sa visokim predstavnikom EU Borelom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis.

I premijer Kurti i predsednik Vučić će morati da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u ionako krhkom regionu. Pridružujemo se EU u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere koje bi eskalirale tenzije, uključujući i nametanje kazni za vozila“, piše u saopštenju.

A šta bi bilo da nije bilo reakcije SAD

Kako Nova.rs saznaje, nakon informacije da će biti kažnjavanja situacija u četiri opštine na severu Kosova je počela da se zakuhtava.
Zaposleni u javnim ustanovama dobili su poruku da u ranim jutarnjim satima budu okupljeni ispred institucija u kojima rade.

Sve je ukazivalo na to da se sprema odgovor Srba na kažnjavanje koje je trebalo da počne tačno u osam sati ujutru.

„Stizale su nam poruke da danas u 5:45 ujutru budemo ispred opštine ili škole u zavisnosti ko gde radi“, navode naši sagovornici i dodaju da je poziv stigao u sve četiri opštine na severu Kosova.

Inače, odluka o odlaganju kažnjavanja stigla je gotovo u istom trenutku kada i poruka da se srpski predsenik Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova od kojih je zatražio da pokušaju da očuvaju mir.

BONUS VIDEO Kurti odložio primenu odluke o tablicama: Na zahtev Amerike pomera kažnjavanje srpskih vozila za 48 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar