Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) prihvatio je juče zahtev Kosova za članstva u toj organizaciji, ali bi sama procedura prijema mogla da potraje. Dobro obaveštena sagovornica Nova.rs navodi da je rok do dve godine, ali da bi u slučaju Kosova proces pristupanja mogao da bude ubrzan.

Savet Evrope mogao bi da bude prva međunarodna organizacija u koju će ući Kosovo, a nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatili Sporazum o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Komitet ministara SE je prihvatio aplikaciju za članstvo Prištine, ali to ne znači i automatski ulazak Kosova u tu organizaciju.

Elvira Kovač, članica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kaže za Nova.rs da je procedura duga i da će dosta zavisiti od toga ko će biti izvestilac, kao i da će najveća borba biti na komitetima.

“Sada je period lobiranja, razgovora. Dosta će zavisiti od izvestioca. Jedno je kada izveštaj priprema neko ko gleda samo jednu stranu, a drugo kada to radi neko objektivan. Za nas bi bilo najbolje da izvestilac bude iz zemlje koja nije priznala Kosovo”, navodi Kovač.

Elvira Kovač Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona kaže da prema proceduri predog Komiteta o prijemu KiM u Savet Evrope prvo ide na Biro Parlamentarne skupštine SE, kao i da se prva sledeća sednica održava u petak ujutro. Ona navodi da će tada verovatno to pitanje Biro proslediti adekvatnim komitetima.

“Prva instanca je Komitet za politička pitanja. Njihova sledeća sednica je 11. maja. Najverovatnije će tamo ili pozvati poslanike da se prijavljuje ako su zainteresovani da budu izvestioci na ovu temu ili će već tada da bude biran izvestilac, koji će pisati glavni izveštaj vezan za stanje ljudskih prava i političku situaciju na Kosovu”, kaže Kovač.

Savet Evrope
Savet Evrope Foto:Japaridze Mikhail / TASS / Profimedia

Ona ističe da taj komitet radi glavni izveštaj, dok će Komitet za pravna pitanja i Komitet za jednakost i nediskriminaciju pisati mišljenja na glavni izveštaj. I oni će takođe birati i svoje izvestioce.

“Procedura predviđa da i predsednik Parlamentarne skupštine predloži eminentne pravnike koji će takođe da prate celu ovu situaciju. I oni pišu svoj izveštaj o stanju vladavine prava, ljudskim pravima, demokratiji…”, dodaje Kovač.

Ona navodi da je, kad se sve ovo pripremi, u normalnim situacijima rok dve godine da izvestioci odu na teren, napišu izveštaje, koje onda komiteti moraju da prihvate.

“Potom idemo na plenum, gde poslanici glasaju. Tu je ponovo potrebna dvotrećinska većina. Na kraju formalno odluku donosi Komitet ministara”, kaže Kovač.

Nataša Vučković, koja je bila potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, navodi da je, koliko se seća, Savezna Republika Jugoslavija podnela zahtev za članstvo u SE krajem 2000, a da je primljena u aprilu 2003, kao Državna zajednica Srbije i Crne Gore. Dakle, trajalo je dve i po godine.

Sa druge strane, Crna Gora je aplicirala za članstvo u toj organizaciji u junu 2006, a primljena je u maju 2007. Tada je samo jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini glasao protiv, a jedan je bio uzdržan.

Foto:N1

Vučković kaže da će Komitet za politička pitanja definisati sve teme na koje Kosovo mora da odgovori, poput usklađivanja sa konvencijama o ljudskim pravima, nacionalnim manjinama…

“Kada smo mi započeli proces, Jugoslavija je na primer imala smrtnu kaznu. Druga pitanja su političke prirode i njima će biti sagledano koliko Kosovo sarađuje sa međunarodnim organizacijama”, navodi Vučković.

BONUS VIDEO Šta menja eventualni prijem Kosova u Savet Evrope?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare